18. november

Oslo Kammerakademi: Sjostakovitsj, Prokofiev, Kancheli

Musikk fra tidligere Sovjetrepublikker

Ferdigspilt

Intro

Den enorme politiske konstruksjonen som Sovjetunionen utgjorde fikk store konsekvenser for kulturlivet i republikken. Kommunistenes ide om at kunsten skulle tilhøre hele folket og ikke bare eliten, slik det hadde vært før revolusjonen, betød en storstilt satsning på kultur. Musikkskoler og konservatorier ble opprettet i hver en krok av Sovjetunionen, og mange kulturinstitusjoner ble bygget opp. Musikken ble en del av det politiske maktapparatets propaganda.

Men var dette en vellykket sovjetisk satsning i god kommunistisk ånd, eller var det bare vanlig russisk kulturimperialisme som fremmet russiske interesser langt utenfor det som historisk sett hadde vært russiske kulturområder?

Program

Sergej Prokofjev
Suite fra Romeo og Julie (arr. Tarkmann)

Giya Kancheli
Blåsekvintett

/ Pause

Dimitrij Sjostakovitsj
Blåseoktett med kontrabass Op. 110 (arr. Smirnov)

 

Oslo kammerakademi

Oslo Kammerakademi spiller kammermusikk for blåsere med den historiske harmonibesetningen som utgangspunkt. Oslo-Filharmoniens solo-oboist David Friedemann Strunck er initiativtaker og kunstnerisk leder for ensemblet.

Ensemblet har i løpet av sin korte levetid etablert seg som ledende i Europa, med kritikerroste CD-innspillinger og invitasjoner og gjeninvitasjoner til prestisjetunge festivaler. Oslo Kammerakademi bruker historiske messinginstrumenter i musikk fra barokken, klassisismen og romantikken. Dette bidrar til ensemblets autentiske klang og historisk orienterte fremføringspraksis.

I tillegg til historisk musikk spiller ensemblet også nyskrevne stykker, og har hittil samarbeidet med komponistene Mert Karabey (Tyrkia), Magnar Åm, Morten Gaathaug, Ketil Hvoslef, Trygve Brøske og Gisle Kverndokk.

«… et festfyrverkeri av en CD ... en ørevekker av de sjeldne! Virkelig en av årets vinnere!», var ordene fra Dagsavisens anmelder etter Oslo Kammerakademis debutalbum Beethoven for Wind Octet.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Prøvesalen
 • Pris
  :
  250 NOK
 • /
  1 pause

november 2018

Ferdigspilt