18. november

Peter Mattei: Die Winterreise

Schuberts Winterreise

Ferdigspilt

Intro

Den svenske barytonen Peter Mattei tolker Schuberts udødelige sangsyklus Die Winterreise, sammen med pianisten Lars David Nilsson.

Stemmen hans har blitt sammenlignet med Jussi Björlings, og han er etterspurt ved operahus som La Scala, The Metropolitan Opera og Covent Garden. Nå kan det norske publikummet igjen få høre ham – med Franz Schuberts vakre sangsyklus på programmet.

Tidenes mest kjente sangsyklus

Franz Schubert skrev Winterreise høsten 1827, et år før han døde bare 31 år gammel. Sangsyklusen består av 24 sanger, med tekst av den tyske lyrikeren Wilhelm Müller. Her møter vi vandreren, som er blitt sveket av kjæresten, og trekker seg unna menneskene og byen. Han virrer rundt i frosne fjellandskap, samtidig som han trenger stadig lenger inn i sin indre og fordreide verden. Teksten er vandrerens tankestrøm, ofte farget av selvmedlidenhet og dyster innsikt. Han sammenligner følelseslivet sitt med naturens store bilder. I desperasjon snakker han til seg selv, til hjertet sitt, til snøen, til tårene sine, den frosne elven, og til kråka. Så lenge han finner ord, er han ikke fortapt.

Stjernebaryton med egen musikkfestival

Peter Mattei har etablert seg som en av vår tids mest etterspurte sangere, og har også etablert sin egen årlige musikkfestival i hjembyen Luleå, Mattei-festivalen. Han har jobbet med dirigenter som Sir Georg Solti, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, James Levine, Antonio Pappano og Zubin Mehta, og opptrådt ved noen av verdens fremste operahus. En av hans favorittroller, Don Giovanni, har han sunget ved scener som The Metropolitan Opera, Opéra National de Paris, Teatro alla Scala, Bayerische Staatsoper, og Den Norske Opera & Ballett. Høsten 2008 gjorde han rollen som Posa i den første store operaoppsetningen i Bjørvika, Don Carlos. Han har også bak seg en rekke innspillinger på DVD og plater.

 • Introduksjon en halvtime før konserten
 • Originaltittel Die Winterreise, opus 89, D. 911
 • Musikk Franz Schubert
 • Tekst Wilhelm Müller
 • Medvirkende Peter Mattei / baryton, Lars David Nilsson / klaver

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 495 NOK
 • /
  Ingen pause

november 2018

Ferdigspilt