29. januar

Juilliard String Quartet

Ferdigspilt

Intro

Juilliard String Quartet er kjent som den «quintessential American string quartet», og rettferdiggjør tittelen«legender». Oslo Quartet Series er strålende fornøyd med å ha fått dem hit!

Juilliard String Quartet ble grunnlagt i 1946, og har vunnet Grammypris flere ganger.  Det er det første klassiske musikkensemblet som har mottatt den prestisjefylte prisen for livslang innsats fra USAs National Academy of Recording Arts and Sciences.

Til Oslo kommer de med en klassiker av et program, med et nytt verk av Lembit Beecher,  i tillegg til Haydns opus 77 nr. 2 og Dvořáks «Amerikanske» kvartett opus 96.

Haydn, Beecher og Dvořák

Opus 77 er Haydns siste fullførte opus for strykekvartett, skrevet i 1799 og dedikert til Franz Joseph Maximilian Lobkowitz. Prins Lobkowitz var en lidenskapelig amatørmusiker, som ble en av Beethovens største støttespillere; det var Lobkowitz som bestilte opus 18 fra Beethoven i 1801. Det spekuleres i om Beethovens enorme utvikling av strykekvartettens form i opus 18, som Haydn fikk med seg, var en av årsakene til at det kun ble to kvartetter i Haydns opus 77, istedenfor de seks som var bestilt. Uansett er Opus 77 nr. 2 et omfangsrikt mesterverk som vi gleder oss til å høre.

Lembit Beecher er en komponist av estisk avstamning som bor i USA og gjør kanonkarriere der. Juilliard String Quartet forteller mer om dette nye verket i forbindelse med konserten.

Dvořáks «Amerikanske» kvartett, skrevet i 1893, er en av tidenes mest elskede og spilte strykekvartetter. Den bærer tydelig preg av så ulike elementer som  afro-amerikansk musikk, den nye jernbanen som Dvořák var veldig glad i, og fuglesang. Dvořák var glad og i god helse, og ferdigstilte kvartetten i racerfart rett etter sin «Symfoni fra den nye verden».

Kompani Munch / FAE-kvartetten

Etter pausen åpner Kompani Munch og  FAE-kvartetten fra ”Ung kvartettserie” med Antonín Dvořák: Cypresser b.152, nr. 11 ’Nature lied peaceful in slumber and dreaming’ og nr. 2 ’Death reigns in many a human breast’.

Program:

Joseph Haydn: Strykekvartett op.77 nr. 2 i F-dur

Lembit Beecher: Nytt verk

Pause

Antonín DvořákCypresser b.152, nr. 11 ’Nature lied peaceful in slumber and dreaming’ og nr. 2 ’Death reigns in many a human breast’ (Kompani Munch og  FAE-kvartetten)

Antonín Dvořák: Strykekvartett op. 96 i F-dur  («Den amerikanske»)

 

 

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  1 pause

januar 2019

Ferdigspilt