Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Barnet og
trolldommen

Illustrasjonsbilde, leker som hopper ut av en bok Foto: John M Lund Photography Inc, Getty Images
Kjøp
Spilles
25. mars–​30. mars
Scene
Scene 2
Varighet
45 min

Barnekoret med Ravels vakre, lille opera

Kan det bo magi i et barn som ikke vil gjøre leksene sine – som får raserianfall og ødelegger tingene sine?

– Nei, jeg vil ikke!  

Vi kjenner følelsen alle sammen: Følelsen av ikke å ville gjøre lekser, eller følelsen i møte med det trassige barnet. Vi ser rødt, både voksne og barn.   

Disse følelsene er ikke nye. I Ravels lille opera for barn fra 1925 møter vi Barnet som får beskjed om at det må være på rommet. Barnet reagerer med å rive i stykker bøkene, rive bildene ned fra veggene og plage kjæledyrene sine. Det er slitsomt å være sint og Barnet setter seg ned. Da starter trolldommen ... 

Matteboka lever! 

Plutselig kommer tallene ut av den ødelagte matteboka: De lever – og synger! De ødelagte tingene og dyrene som Barnet plaget, våkner til liv og spør hvorfor de måtte få vondt?   

Rommet åpner seg mot hagen. Dyrene og trærne som Barnet har vært slemt mot, vil hevne seg. Men da det lille ekornet blir skadet, får Barnet en ny mulighet til å være snill.  

Magisk musikk 

Ravels opera Barnet og trolldommen (L'Enfant et les sortilèges), med libretto av Colette, er en fasinerende lyrisk fantasi. Det er en fortelling som tar drømmens form, som svinger fra det marerittaktige til det vakreste vakre.  

For å ta oss med på denne reisen, blander Ravel en rekke musikalske sjangre – fra jazz til foxtrot, fra ragtime til polka og vals. Opplev den med de flinke utøverne i Operaens barnekor! 

Passer for barn fra 7 år og oppover

Handling

Barnet får beskjed om at det må være på rommet sitt, og han reagerer med å rive i stykker bøkene og plage kjæledyrene sine. Men det er slitsomt å være sint, og da starter trolldommen ... 

Et lite barn kjeder seg på rommet sitt, han gidder ikke gjøre leksene sine og pønsker heller ut rampestreker. Da mammaen hans ser at han ikke har gjort en eneste lekse, blir hun sint og sier at han ikke får komme ut før han har gjort dem ferdig. Barnet slår seg helt vrang og går berserk på alt og alle i huset. Han slipper blant annet ut ekornet de har i bur, han vifter glør ut av peisen, river av store biter av tapetet på veggen og ødelegger den store bestefarsklokka. Men hva skjer da Barnet blir utmattet av sine egne rampestreker? Tingene han har ødelagt ser sitt snitt: De vekkes til live – og gjør opprør!

Bestefarsklokka, som barnet har stjålet pendelen fra, slutter å passe tiden, Tekanna og -koppen han har knust, går til angrep på Barnet før de danser ragtime sammen, Flammen i peisen truer med å brenne alle som er slemme – og Prinsessen fra eventyrboka Barnet har ødelagt kommer klatrende ut av de fillete boksidene. Barnet forstår hvor mye han har ødelagt. Men det hjelper ikke! Ut av matteboka Barnet har ødelagt, kommer også den den gamle Mattelæreren og Tallene klatrende ut. De angriper Barnet med helt umulige mattestykker han ikke klarer å løse. Til slutt blir det så mye at Barnet besvimer.  

Barnet våkner til live igjen, og han går ut i hagen. Ute har det blitt mørkt, men også her snakker Trærne, Nattergalen, Øyenstikkeren, Uglen og Flaggermusen sammen om at de ikke liker hvordan Barnet har oppført seg mot dem. De har ikke oppdaget Barnet, men Ekornet han slapp fri, advarer de andre mot ham. Ekornet synger om frihet og vennskap, og Barnet skjønner at alle er imot ham. Barnet føler seg veldig ensom og roper på mamma. Da får alle dyrene øye på ham og går til angrep. Men dyrene er ikke noe gode på å organisere seg, og det blir først helt kaos.

Det ender med at Ekornet skader seg og begynner å blø. Da tar Barnet et tørkle og knytter det rundt Ekornets pote. Utmattet besvimer Barnet igjen. Ekornet viser alle de andre at han har fått hjelp av Barnet. Da oppdager de at det er Barnets tur til å skade seg. Men ingen av dyrene eller trærne vet hvordan de skal hjelpe ham, og de skjønner at de også må rope på mamma. Nå forstår de at Barnet innerst inne er snill, og de synger en vakker sang. Da åpner døra seg – og hjelp er på vei.

Kunstnerisk team og medvirkende

Rolleliste

Her kan du se fullstendig rolleliste for forestillingen:

Publikumsrolleliste Barnet og trolldommen.pdf

 • Musikk
  Maurice Ravel
 • Libretto
  Sidonie-Gabrielle Colette
 • Norsk tekst
  Gunnar Bergstrøm
 • Originaltittel
  L'Enfant et les sortilèges
 • Musikalsk ledelse
  David Maiwald
 • Regi
  Gunnar Bergstrøm
 • Scenografi og kostymer
  Chinelle Markovic
 • Lysdesign
  Harald Lie
 • Koreografi
  Kari Anne Bjerkestrand
 • Medvirkende
  Barnekoret
Pris
350 kr
 • mandag 27. mars
  18:00 / Scene 2
  Utsolgt
 • tirsdag 28. mars
  18:00 / Scene 2
  Kjøp Få billetter
 • onsdag 29. mars
  18:00 / Scene 2
  Utsolgt
 • torsdag 30. mars
  18:00 / Scene 2
  Utsolgt