Handlekurv Min side

Billy Budd
hjemme
i stua

Spilles

Opplev fjorårets store opera-suksess

Publikum og anmeldere var enige: Billy Budd var en stor opplevelse! Nå kan du oppleve Benjamin Brittens opera i regi av operasjef Annilese Miskimmon på din skjerm!

Er du operaelsker, bør du få med deg denne oppsetningen

  – KLASSEKAMPEN

Når det gode møter det meningsløse

«Å, hva har jeg gjort?» spør kaptein Edward Fairfax Vere seg selv. Mange år etter at han styrte skipet «Den urokkelige», plages han fortsatt av det som skjedde der:

En ung mann, Billy Budd, kommer om bord. Han er glad, sterk, arbeidsom og slående vakker. Alle – også den harde våpensjefen Claggart – blir tiltrukket av ham. Den unge mannens eneste feil er at han stammer når han blir stresset, noe som får fatale konsekvenser. Kaptein Vere tvinges til å gjøre noe som kommer til å forfølge ham resten av livet.

Satt på en ubåt

– Første gang jeg gikk inn i operahuset slo det meg at det i seg selv likner et skip. Da jeg fant ut at operaen som mer enn noen tar havet opp på scenen og inn i musikken, aldri tidligere har vært spilt i Norge, var det en selvfølge at den må vi sette opp, sier regissør Annilese Miskimmon.

Sammen med scenograf og kostymedesigner Annemarie Woods har hun lagt handlingen til en ubåt under Vichy-regimet i Frankrike på begynnelsen av 1940-tallet. Her møter vi et lite, klaustrofobisk samfunn, kontrollert av marinens disiplin.

Brittens Billy

Benjamin Britten er den mest spilte opera-komponisten født i det 20. århundret. Hans store gjennombrudd var Peter Grimes i 1945, før kammeroperaene The Rape of Lucretia (1946) og Albert Herring (1947). Med Billy Budd vendte han tilbake til det store operaformatet. Verket hadde urpremiere ved Royal Opera House, Covent Garden i 1951 med komponisten selv som dirigent. Brittens livsledsager Peter Pears hadde rollen rollen som Kaptein Vere.

Se Billy Budd her

Handling

Prolog

Edward Fairfax Vere ser tilbake på et liv til sjøs som kaptein for HMS Indomitable og hjemsøkes av minnene.

Akt I

Mannskapet på HMS Indomitable gjør sin daglige dont. Et handelsskip passerer og tre nye rekrutter kommer om bord.

En av dem er Billy Budd, en åpenhjertig og sympatisk ung mann. Da skipssersjant John Claggart spør ham ut, avslører Billy at han stammer. Han roper farvel til det gamle skipet sitt, The Rights o’ Man – noe løytnantene og offiserene misforstår som et mulig opprør. De frykter at Billy vil skape uenighet om bord og ber Claggart om å følge nøye med på ham. Claggart gir ordren videre til korporal Squeak, og ber ham samtidig om å benytte enhver mulighet til å provosere Billy.

En novise har blitt brutalt pisket og Dansker advarer Billy om at han må passe seg for Claggart, som står bak avstraffelsen.

Alene med kaptein Vere uttrykker offiserene sin misnøye overfor franskmenn. De mener deres tankesett kan ha ført til den siste tidens mytterier. Samtidig advarer de om at Billy kan vise seg å være en bråkmaker, noe Vere er uenig i. Skipet beveger seg inn i fiendens farvann.

Mannskapet synger sjantier under dekk. Billy oppdager at Squeak roter gjennom tingene hans etter ordre fra Claggart, og angriper ham. Claggart
går imellom, og for å dekke over at han selv er innblandet, får han Squeak arrestert.

Fordi Claggart truer ham, prøver Novisen å lure Billy til å lede et mytteri ved å lokke med fransk gull. Planen mislykkes da Billy heller reagerer med å bli sint. Dansker ber igjen Billy om å unngå Claggart, men Billy på sin side er sikker på at han ikke har noe å frykte.

Akt II

Mannskapet ivrer etter å gå i kamp mot fienden. Claggart forteller Vere at det er en farlig mytterist om bord, men blir avbrutt idet et fransk skip kommer til syne.

Vere gir ordre om å forfølge skipet, og mannskapet gjør seg klare til strid. Det blir avfyrt et skudd som ikke treffer. Tåken legger seg på ny, og jakten på skipet blir avbrutt.

Claggart forteller Vere at det er Billy Budd som planlegger mytteri. For å bevise det tar han fram det franske gullet han hadde gitt Novisen for å
bestikke Billy. Vere har vanskelig for å tro Claggart og ber om å få snakke med Billy.

Da han blir bedt om å forsvare seg, er Billy så opprørt at stammingen gjør ham målløs. Han slår til Claggart slik at han dør der og da. En skjelven Vere kaller sammen offiserene, og det settes standrett. Billy innrømmer det han gjorde, men kan ikke forklare hvorfor Claggart skulle ha anklaget ham på falskt grunnlag. Da offiserene snur seg mot Vere for å få en forklaring, nekter kapteinen å svare. Retten avsier dødsdom.

Tidlig neste morgen tenker Billy på sin forestående død. Dansker dukker opp og forteller at mannskapet vil hindre at Billy blir henrettet, og at de er nær et mytteri. Billy ber ham om å stoppe dem – han har avfunnet seg med sin skjebne.

Dødsdommen fullbyrdes foran hele mannskapet. Før han dør, ber Billy Gud om å velsigne Vere.

Epilog
Den gamle Vere plages av tanken på at han kunne ha reddet Billy.

 

Bakomfilm og podcast

Introduksjon 

Hør Hedda Høgåsen-Hallesby fortelle om Benjamin Brittens opera Billy Budd, og om denne oppsetningen, som er i regi av operasjef Annilese Miskimmon.

Operaen på øret kan du høre på Spotify, iTunes eller der du pleier å høre podcaster.

Operaen på øret: Reportasjer

 

I disse fire podcastene får du blant annet høre hva operasjef og regissør Annilese Miskimmon og dirigent Mark Wigglesworth tenker om Benjamin Brittens opera, og hvordan verkstedene har jobbet med ubåten på scenen.

 

Operaen på øret kan du høre på Spotify, iTunes eller der du pleier å høre podcaster.

Kunstnerisk team og medvirkende

 • Musikalsk ledelse
  Mark Wigglesworth
 • Regi
  Annilese Miskimmon
 • Scenografi og kostymer
  Annemarie Woods
 • Lysdesign
  Paule Constable

Edward Fairfax Vere Peter Hoare
Billy Budd Jacques Imbrailo
John Claggart John Relyea
Mr. Redburn  Aleksander Nohr
Mr. Flint Johannes Weisser
Løytnant Ratcliffe Jens-Erik Aasbø
Red Whiskers Henrik Engelsviken
Donald Martin Hatlo
Dansker Kristinn Sigmundsson
En novise Petter Moen
Squeak Marius Roth Christensen
Bosun Øystein Skre
Første styrmann Szymon Kubiak 
Andre styrmann Andreas Skei 
En utkikk Thor Inge Falch 
Novisens venn Ludvig Lindström
Arthur Jones Mikkel Skorpen
En sjømann Robert Näse
En kabingutt Aksel Johannes Rykkvin / Elias Hjertø Grelland
Kadetter Aksel Johannes Rykkvin, Elias Hjertø Grelland, Johannes Hellstenius, Bård Elias Nystøyl, Mathis Manger Winther, Eric von Hof, Elias Gill Johannesen, Sebastian Sveen, Bastian Huuse Eggum, Phillip Weiss Hagen, Torbjørn Kirby Torbo, Evert Karlsson
Edward Fairfax Vere (dobbel) Bengt Røsth

Operakoret
Tenor Gabriel Birjovanu, Eusebiu Cristea, Trond Bjerkholt, Ørjan Bruskeland Hinna, Krzysztof Aureliuz Luczynski, Eric Olsen, Ivan Kruljac, Bjørn-Erik Ulvatne (ekstrakor), Andrius Bartkus (ekstrakor), Olav Leden Nytrøen (ekstrakor), Ahmad Mirzayev (ekstrakor), Nicholas Cotellessa, Thomas Flodin, Marek Lipok, Stiliyan Minchev, Knut Schöning, Andreas Backlund, Huw Reynolds (ekstrakor), Roar Berg (ekstrakor), Espen Solsbak (ekstrakor), Kalle Leander (ekstrakor), Jan-Erik Sääv (ekstrakor)

Bass Florin Demit, Stevica Krajinovic, Szymon Kubiak, Petteri Lehikoinen, Andreas Skei, Robert Näse, Steven Griffin (ekstrakor), Halvor Kjerkreit (ekstrakor), Allister Kindingstad (ekstrakor), Miroslaw Gotfryd (ekstrakor), Rolf Conrad, Bo Elley, Markku Salonen, Mihai Simboteanu, Pietro Simone, Øystein Skre, Gregg Santa (Vikar for Natanael), Torben Grue (ekstrakor), Christian Sambotenau (ekstrakor), Ville Lignell (ekstrakor), Juha Pikkarainen (ekstrakor)

Det Norske Solistkor
Tenor Kristian Krokslett, Øystein Stensheim, Jon Hartug, Paul Kirby, Daniel Norum

Bass Peder Arnt Kløvrud, Peter Strømberg, Oskar Olofson, Jan Kuhar, Magnus Berg

Operaorkestret
Konsertmester Catharina Chen

Anmeldelser

Dette var kvelden da alt stemte. Operasjef Annilese Miskimmons regidebut i Benjamin Brittens psykologiske thriller om hvordan ondskapen skriver sitt regnskap, er et av de sikreste grepene som er tatt ved Den Norske Opera på lenge.

- Vårt Land

Dette er opera på det beste.

- Vårt Land

Vakkert og viktig på samme tid.

- Dagsavisen

Er du operaelsker, bør du få md deg denne oppsetningen

- Klassekampen

Jacques Imbrailo i tittelrollen som Billy Budd er magnetisk

- Aftenposten

Stykket har aldri tidligere vært oppført i Norge. Miskimmon har evig rett i at dette var på tide. Hun regisserer oppsetningen selv, og resultatet er jevnt over meget sterkt.

- Morgenbladet

Klaustrofobisk, kraftfull og vakker

- Scenekunst.no