Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Coda dancefest21:

Stemmer
i dans

Kjøp
Spilles
24. oktober
SCENE
Scene 2
Varighet
1 t 30 min

Bysheim/Lynch/ Semec og Henriksen

Møt tre av talentene fra Nasjonalballettens koreografisatsning: Lisa Colette Bysheim, Samantha Lynch og Cecilie Semec er nye og unike stemmer i dans.

Nasjonalballetten vil ikke bare danse klassikere. Vi vil skape nye! I 2020 etablerte vi workshopkompaniet, en utviklings- og visningsarena for ti nye, kvinnelige koreografiske stemmer. Her får noen av Norges mest spennende koreografitalenter mulighet til å pitche nye prosjekter, og hjelp til å utvikle og realisere dem. 

Bevegelig maktlek

Som koreograf ønsker Lisa Colette Bysheim å utfordre etablerte sosiale koder. Det er akkurat hva hun gjør i In-Betweenness, en poetisk undersøkelse av makt. To dansere beveger seg gjennom et rom fullt av overganger. Lydbildet gjenspeiler det kjente og forvrengte, og blir omformet og manipulert av danserne selv. Tyngdekraften drar dem ut og inn av balanse mens de leker seg med nyanser av makt – gjennom bevegelse, tekst og stemme.

Paradoksal dans

I VOYEUR tar danser Silas Henriksen og fotograf Cecilie Semec for seg skjæringspunktet mellom det menneskelige behovet for tilhørighet og vår trang til individualisme og spenning. Hvordan kan vi forstå dette motsetningsfylte forholdet mellom begjær og trygghet?  Inspirasjon til stykket fant Semec i Kohei Yoshiyukis 70-tallsfotografier som skildrer den seksuelle revolusjonen i Asia. VOYEUR tar form som en duett mellom Henriksen og Douglas Letheren – og slik Yoshiyuki betraktet motivene sine gjennom kameralinsen, er Semec til stede på scenen med sitt filmkamera. Filmen projiseres direkte på lerretet bak danserne og blir ett med koreografien.

Rå, utilslørt koreografi

Nasjonalballettens Samantha Lynch debuterte som koreograf med A Boléro på Hovedscenen våren 2021. Hennes nye verk handler om å bite i det sure eplet, å være sårbar, men likevel holde det gående og bevege seg framover – selv når omstendighetene vil det annerledes. Stykket tar et oppgjør med det iscenesatte, sminkede og såkalt perfekte idealet. Er det ikke den rå, ærlige og ufiltrerte siden av oss som er vakrest, når det kommer til stykket?

 

 

Kunstnerisk team og medvirkende

In-Betweenness

Konsept, koreografi, tekst Lisa Colette Bysheim
Medskapende utøvere Vivian Pakkanen, Rasmus Tirronen
Lyddesign Mike McCormick
Lysdesign Paul Vidar Sævarang
Ytre øye Janne-Camilla Lyster

VOYEUR

Koreografi Cecilie Semec, Silas Henriksen
Lysdesign Paul Vidar Sævarang
Medvirkende Silas Henriksen, Douglas Letheren

Lynch | Nytt verk

Koreografi Samantha Lynch
Musikk Kaja Bjørntvedt, Max Richter
Lysdesign
Paul Vidar Sævarang
Medvirkende Mari Sofie Askeland, Edith Strand Askeland, Anita Gregory, Sunniva Opdal, Ella Skorgan, Live Haug Skullerud, Stian Bergdølmo

 

 

Om koreografene

Koreograferene

 

Samantha Lynch

Nasjonalballettens danser og koreograf Samantha Lynch har skapt flere verk, blant annet C aura til forestillingen Kammerdans, på Scene 2 i 2020, A Boléro for Hovedscenen i 2021, og for: jake – laget sammen med Douwe Dekkers – som ble valgt ut til International Draft Works ved Royal Ballet i London. Lynch er initiativtaker til dansernes eget koreografiverksted, Nasjonalballetten RAW, som hun har ledet i mange år.


Cecilie Semec og Silas Henriksen

Cecilie Semec jobber i skjæringspunktet mellom film og dans. Hun har flere samarbeid bak seg med danseren Silas Henriksen, og deres siste film APART har premiere på åpningsutstillingen på Nasjonalmuseet i 2022. Semecs arbeider representerer ofte en følelse av naturlig lys og bevegelse og hun har vist filmer på festivalen i Cannes og i Venezia. Hennes siste prosjekt på kino var den kritikerroste Lyset fra Sjokoladefabrikken, et samarbeidsprosjekt med regissøren Dag Johan Haugerud.

Silas Henriksen er solist i Nasjonalballetten. Bak seg har han fem år som danser i Nederlands Dans Theater i Haag (2010–2015), hvor han blant annet jobbet tett med koreografduoen Sol León og Paul Lightfoot og turnerte verden rundt med forestillingen Sehnsucht / Schmetterling. I Nasjonalballetten har han danset flere store roller i verk av blant andre Kylián, Spuck, MacMillan og Ekman. Henriksen blir også lagt merke til for sitt samarbeid med artisten Nils Bech.

Lisa Colette Bysheim

Danser og koreograf Lisa Colette Bysheim har skapt en rekke tverrfaglige verk med dans, performance, live musikk og film – blant annet ME(et) YOU (2016), Fugue -fju:g/ (2016), Ekko I (2017), Variations of Suspension (2018), Like We Were Together (2018), Ekko II (2019) og If Only (2021). Som danser har Bysheim danset i verk av blant andre Mia Habib, Yaniv Cohen, Ida Frømyr Borgen og Roskva Yasmin Andersen. Som koreograf er språk og det flertydige til stede i kunsten hennes, der elementer av improvisasjon, det ukjente og det kaotiske veves sammen i et moderne uttrykk.

 

Pris
185 – 350 kr
  • søndag 24. oktober
    17:00 / Scene 2
    Utsolgt
  • søndag 24. oktober
    19:30 / Scene 2
    Utsolgt