Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Fatoumata
Diawara:
Maliba

Fatoumata danser
Kjøp
Spilles
6. november, 19:30
SCENE
Hovedscenen
Varighet
1 t 30 min

Banebrytende prosjekt i Operaen

Oslo World er stolte over å invitere Fatoumata Diawara tilbake til festivalen. Hun har spilt her før en rekke ganger, sist i 2018 på Cosmopolite. Men hun har aldri stått på Hovedscenen i Operaen i Bjørvika. Hun blir faktisk den første kvinnelige afrikanske artisten som spiller solokonsert der noensinne.

Det er mange måter å se Fatoumata på: Som en foregangskvinne som både retter søkelyset mot kvinners vilkår, og som med stolthet og selvkritikk øker bevissthet rundt tilstanden i hennes store hjemland, Mali. En elektrisk scenepersonlighet, som også er i stand til å by på intime og subtile musikalske øyeblikk. En vaskekte gitarvirtuos og en sanger av sjelden tapning. Hun har koret for Oumou Sangaré (blant annet på Oslo World) og hun har samarbeidet med artister som Bobby Womack og Damon Albarn. Når hun kommer til Oslo denne gangen, er det med konsertpremieren på det nye prosjektet “Maliba”. 

Dette er et samarbeid med Google Arts & Culture. Det er laget i forbindelse med en online-presentasjon av Timbuktu-manuskriptene, navnet på et stort antall gamle tekster som har blitt bevart av private familier. De inneholder alt fra religiøse tekster til tekster om kunst, medisin og filosofi. “Å være involvert i vernet av Timbuktu-manuskriptene er en stor ære. Tilstanden for menn og kvinner i Mali er svært annerledes, og det er viktig for meg som kvinne å bevare denne kulturen. Jeg er veldig i kontakt med fortiden min, mange av ideene mine kommer gjennom drømmer om dem, og det å få en sjanse til å være med på å beskytte arven deres er spesielt for meg”, har hun sagt.

Hun spilte inn albumet, som er preget av wassoulou-rytmene, i sitt eget studio i Bamako, med bidrag fra rapperen Master Soumy og andre sangere som synger på tamasheq. 

Konserten i Operaen blir første gang denne musikken blir fremført live, og det blir fjerde gangen  Fatoumata er på festivalen. Da hun spilte sin første solokonsert, på Parkteatret i 2012, var begeistringen stor. Hennes konsert på Cosmopolite i 2018 toppet det inntrykket. Nå venter en helt spesiell scene, et helt spesielt prosjekt og en helt spesiell anledning. Vi kan ikke gjøre annet enn å glede oss. 

Pris
470–570 kr
  • søndag 6. november
    19:30 / Hovedscenen