Handlekurv Min side

Ghosts
hjemme i stua

Spilles

Fra din egen sofa

Nasjonalballetten har begeistret publikum og kritikere med Ghosts – Ibsens Gengangere i Houston, Berlin, Wien, Shanghai og Hongkong i tillegg til Oslo. Nå kan du fordype deg i forestillingen – og se balletten i din egen stue!

_NY_GHOSTS.jpg

Mørke hemmeligheter

I Ibsens Gengangere kommer Osvald Alving hjem fra en fri kunstnertilværelse i Paris til en trang vestlandsfjord. Fru Alving tar imot sin etterlengtede sønn, men gradvis oppdages de mørke hemmelighetene som tynger familien.

«Gengangere er en indre thriller der personene oppdager mer og mer om sin egen historie. Det handler om hvordan det usagte kan vokse og bli uoverkommelig. Det krever stort mot å ta et oppgjør med livsløgnen, og noen ganger er det for sent», sier regissør Marit Moum Aune, som skapte forestillingen sammen med koreograf Cina Espejord.

I Nasjonalballettens oppsetning danses fortiden ut i scener som er både opprivende og ømme. Resultatet er en intens opplevelse, der Ibsens fortelling slår rett inn i følelsesregistret vårt ved hjelp av dansespråket – godt hjulpet av Nils Petter Molværs musikk, som han selv framfører på scenen.

Filmatisert signaturverk
Moum Aune ble nominert for beste libretto i den anerkjente Prix Benois de la Danse, og Espejord fikk Kritikerprisen for koreografien. Ghosts ble også filmatisert av det franske filmselskapet Bel Air, og filmen er blitt vist ved flere internasjonale filmfestivaler.

Nedenfor kan du se trailer, høre introduksjon til forestillingen og lese deg opp på handlingen med mer.

 

Introduksjon

Operaen på øret: Introduksjon

Gabrielle Leahy Tillson forteller om Nasjonalballettens versjon av Ibsens verk Gengangere.

Handling

1. akt

Fru Helene Alvings sønn Osvald har vendt hjem til tiårsdagen for farens, herr Alvings død, da et nybygd barnehjem skal innvies til minne om ham. Snekker Engstrand søker samtidig velvilje hos sin datter Regine, som ikke vet at hun er født etter et forhold mellom moren og herr Alving. Regine er nå i tjeneste hos fru Alving. Pastor Manders kommer. Han er en gammel venn av familien og har en gang forhindret fru Alving fra å flykte fra mannen. Nå avslører hun sin avdøde manns grenseløshet og utroskap. Kort etterpå hører hun Osvald og Regine flørte med hverandre, de to søskneneinnleder et forhold.

2. akt

Fru Alving vil sende Regine vekk. Snekker Engstrand forteller pastor Manders at han ikke er Regines kjødelige far og Osvald avslører sin alvorlige sykdom for moren. Ifølge legen må Osvald ha fått overført smittefra faren, etter at faren har pådratt seg sykdommen gjennom et utsvevende liv. Barnehjemmet står plutselig i brann.

3. akt

Fru Alving ser ikke ut til å bry seg så mye om at barnehjemmet brenner ned. Osvald forteller Regine om sykdommen og ber henne samtidig om å bli hans livsledsager. Fru Alving avslører at herr Alving er Regines biologiske far og at de to er halvsøsken. Regine forlater huset for godt. Osvald ber sin mor om å ta livet av ham når sykdommen forverres. Deretter får han et alvorlig anfall.

Forestillingssprogram

Kunstnerisk team og medvirkende

 • Regi
  Marit Moum Aune
 • Koreografi
  Cina Espejord
 • Musikk
  Nils Petter Molvær
 • Scenografi
  Even Børsum
 • Kostymer
  Ingrid Nylander
 • Lysdesign
  Kristin Bredal
 • Medvirkende
  Nasjonalballetten, Nils Petter Molvær, Ballettskolen

Osvald / Kaptein Alving, Osvalds far  Andreas Heise
Fru Alving, Osvalds mor Camilla Spidsøe 
Ung fru Alving Sonia Vinograd
Pastor Manders Ole Willy Falkhaugen
Ung pastor Manders Philip Currell
Regine, tjenestejente Grete Sofie Borud Nybakken
Snekker Engstrand, Regines far Yoshifumi Inao

Regine som barn Erle Østraat
Osvald som barn Kristoffer Ask Haglund