Handlekurv Min side

Grex Vocalis:
Finale

Kjøp
Spilles
22. september
SCENE
Hovedscenen
Varighet
2 t / 1 pause

Formet av kontinentale impulser

Etter 48 år i toppsjiktet av norske kammerkor avslutter Grex Vocalis karrieren med en storslagen konsert på hovedscenen i Operaen. Programmet blir et tverrsnitt av korets repertoar gjennom tidene. Fem fremragende utøvere, alle med nær tilknytning til Grex Vocalis, er med når koret inviterer til konsert for aller siste gang.

Historien om Grex Vocalis omfatter konserter, TV-opptredener, et førtitalls forestillinger på Det Norske Teatret, turneer i inn- og utland, en rekke seire i internasjonale korkonkurranser og tre Spellemannpriser:1977 for Grex Vocalis: Norwegian Folksongs & European Madrigals (Arne Bendiksen), 1983 for Renessanse for kor (Kirkelig Kulturverksted) og 2006 for Draumkvedet, Arne Nordheim (Simax).

Grex Vocalis – «den syngende hjord» – ble stiftet av Carl Høgset i 1971 og etablerte seg raskt som et av Norges ledende vokalensembler. Høgsets klangideal ble formet av kontinentale impulser, og koret ble støpt i en rendyrking av tidligmusikktradisjonen, der homogenitet, renhet, linjer, vokalfarge og fokus på tekstlig innhold og uttrykk er helt essensielt. Disse kvalitetene har koret tatt med seg også i arbeidet med andre musikalske epoker, og til sammen utgjør de en grundig skole som gir grunnlag for all slags polyfon sang.

I dag har Oslo et rikt korliv med en mengde dyktige dirigenter og amatørkor. Slik var det ikke på 1970-tallet. Da var det ingen musikkinstitusjoner som tilbød bachelor- og mastergrad i kordireksjon, og ingen hadde hørt Poulencs kormusikk i Norge. Carl Høgsets repertoarvalg og tolkninger brakte noe helt nytt inn i det norske musikkliv. Grex Vocalis har bestilt og urfremført verker av norske komponister, men koret har også en lang tradisjon med å fremføre store, kjente verk med orkester i adventstiden – blant andre Bachs Juleoratorium og Messe i h-moll, Händels Messias og Monteverdis Mariavesper. NRK spilte inn flere timelange programmer med Grex Vocalis på 1980-tallet, og et langt samarbeid mellom koret og Arne Nordheim kulminerte i Draumkvedet, som først ble fremført i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994 – i en scenisk versjon på Det Norske Teatret.

Koret har turnert Norge og Europa rundt og dessuten besøkt Japan og Cuba, og vunnet førstepriser i nasjonale og internasjonale korkonkurranser. Grex Vocalis har gitt ut ti innspillinger og medvirket på femten andre. Korets klang er like egenartet og gjenkjennelig i dag som den var på korets første utgivelse.

Grex Vocalis har hele veien hatt internasjonale interesser og ambisjoner, og Høgsets klangideal har vært vesentlig for korets musikalske signatur, suksess og utmerkelser. Nå setter kor og dirigent punktum for Grex Vocalis.

Gå ikke glipp av korets avskjedskonsert!

Konserten er støttet av Oslo kommune, Norges Korforbund og FFUK.

Pris
100–345 kr
  • søndag 22. september
    18.00 / Hovedscenen
    Utsolgt