Handlekurv Min side

Hedda Gabler
hjemme
i stua

Spilles

Fra din egen sofa

Høsten 2019 danset Nasjonalballetten Hedda Gabler i verdens mest berømte balletthus, Bolsjojteatret. Nå kan du oppleve Marit Moum Aunes kritikerroste ballett, med musikk av Nils Petter Molvær, hjemme i din egen stue.

Heddas farlige skuffelse

Hedda Gabler oppdras som en gutt av sin far. Hun lærer at hun eier verden, så når hun som voksen møter låste dører, blir skuffelsen uutholdelig. Nå er hun hjemme etter en lang bryllupsreise i Europa med sin mann, Jørgen Tesman, og hun kjeder seg. Alle vil innskrenke handlingsrommet hennes – forventningene deres er i ferd med å kvele henne. Da hennes tidligere kjæreste Eilert Løvborg dukker opp med et bokmanus i vesken og barndomsvenninnen Thea Elvsted ved sin side, reagerer Hedda på en måte som blir farlig både for henne selv og andre.

Suksessballetten har også tidligere blitt hyllet av internasjonale og norske kritikere, og den har blitt filmatisert av det franske filmselskapet BelAir som også lagde dokumentaren om hvordan balletten ble skapt. 

Trailer, dokumentar og podcast

Trailer

Bakomfilm

Nasjonalballetten på Bolsjojteatret

Operaen på øret: Introduksjon

Hør Gabrielle Leahy Tillson fortelle om Nasjonalballettens versjon av Ibsens Hedda Gabler.

Operaen på øret finner du på Spotify, iTunes eller der du pleier å høre podcaster.

Forestillingsprogram og handling

Forestillingsprogram

Her kan du bla i programmet!

Handlingen

Hedda Tesman er datter av general Gabler, som nå er død og ikke har etterlatt henne noen formue. Hun er i slutten av tyveårene. Etter noen år med et aktivt sosietetsliv har hun giftet seg med Jørgen Tesman, en
stipendiat i kunsthistorie. Jørgen har vokst opp hos sine to tanter Julle og Rina, og nå håper han å få tildelt et professorat ved universitetet.

Når stykket begynner har Hedda og Jørgen nettopp vendt tilbake etter et halvt års bryllupsreise. Jørgen har benyttet tiden til studier og arkivarbeide, mens Hedda betror husvennen assessor Brack at hun selv har kjedet seg på reisen. Til tross for tydelig motvilje mot ektemannen er hun blitt gravid, noe hun hittil har benektet overfor omgivelsene.

Jørgen blir ved hjemkomsten møtt med den dårlige nyheten om at han kommer til å få konkurranse til professoratet fra en av Heddas tidligere beundrere, Eilert Løvborg. Løvborg er kjent som en begavet og alkoholisert bohemtype, men de siste årene har han levd et nøkternt og tilbaketrukket liv og skrevet to avhandlinger under inspirasjon fra og i samarbeid med Thea Elvsted.

Ved stykkets begynnelse har han kommet til byen med et av manuskriptene. Thea, som er dypt forelsket i ham, har forlatt sin mann og reist etter ham. I løpet av knappe to dager setter Hedda i scene en rekke hendelser som får dramatiske følger.

Hun får Løvborg til å drikke seg full og delta på et herreselskap hos assessor Brack. I løpet av festlighetene mister han manuskriptet til sin nye bok. Jørgen Tesman finner det, og overlater det i Heddas varetekt. Men Hedda unnlater å fortelle Løvborg at hun har manuskriptet. Hun gir ham en av farens pistoler for at han skal ta livet av seg «i skjønnhet», og brenner manuskriptet. Løvborg blir imidlertid drept ved et vådeskudd i et horehus, og Brack, som vet hvor pistolen kom fra, bruker sin kunnskap til å prøve å presse Hedda til å bli hans elskerinne.

Elvsted og Tesman finner hverandre i arbeidet med å rekonstruere Løvborgs manuskript ut fra notater Thea har tatt vare på. Når Hedda skjønner at hun er i klørne på Brack, og uten livsoppgave, tar hun den andre av generalens pistoler og skyter seg.

/ Gjengitt etter tillatelse fra Merete Morken Andersen, Ibsenhåndboken, Gyldendal Norsk Forlag, 1995.

Hedda-Gabler-04-Foto-Erik-Berg.jpg

Anmeldelser

Med perfekte linjer og talende føtter gjør de norske danserne dette til et enestående kunstverk

- Avisa Izvestija etter turneen til Bolsjojteatret

Grete Sofie Borud Nybakken innehar ikke bare de egnede fysiske og psykologiske karaktertrekk, men er også en uttrykksfull danser med elementer fra både klassisk ballett og 'dekadente' detaljer fra samtidsdansens bevegelsesrepertoar

- Classical Music News

Borud Nybakken leverer en kraftprestasjon som er fascinerende stiv og fløyelsmyk på én gang. Hun er på scenen nesten hele tiden, og bærer forestillingen med sin styrke og uttrykksfullhet

- Aftenposten

Hun er iskald, men med glødende raseri – uten at sårheten hennes forsvinner

- Morgenbladet

En danseprestasjon av de sjeldne

- Seeing Dance

KUnstnerisk team og medvirkende

 • Regi og koreografi
  Marit Moum Aune
 • Koreografi for gruppescenene
  Kaloyan Boyadjiev
 • Medskapende dansere
  Grete Sofie Borud Nybakken, Eugenie Skilnand, Samantha Lynch, Klara Mårtensson, Silas Henriksen, Philip Currell, Shane Urton, Kristian Alm
 • Musikk
  Nils Petter Molvær
 • Scenografi
  Even Børsum
 • Kostymer
  Ingrid Nylander
 • Lysdesign
  Kristin Bredal
 • Medvirkende
  Nasjonalballetten, Nils Petter Molvær, Ballettskolen

Hedda Gabler Grete Sofie Borud Nybakken
Eilert Løvborg Silas Henriksen
Jørgen Tesman Philip Currell
Thea Elvsted Eugenie Skilnand
Assessor Brack Shane Urton
Tante Julle Samantha Lynch
General Gabler, Heddas far Kristian Alm
Diana Klara Mårtensson

11 menn Riccardo Ambrogi, Alberto Ballester, Luca Curreli, Bart Engelen, Helge Freiberg, Per Andreas Hovdal, Jørund Langeggen, Marco Pagetti, Francois Rousseau, Garrett Smith, Kenji Wilkie

3 prostituerte Anette Antal, Ada Martinsen, Georgie Rose

Hedda Gabler som barn Erle Østraat
Thea Elvsted som barn Helle Flood

8 barn Helle Flood, Karlina Galeja, Kira Hestnes,  Mimmi Olivia Jacobsen, Alexandra Melsom,  Freya Sofiskaja-Gundersen, Timeea Stancu, Erle Østraat