29. januar

Juilliard String Quartet

Intro

Velg dato

Oslo Quartet Series er stårlende fornøyd med å presentere Juilliard String Quartet.

Det er ikke hver dag at vi får legender på besøk i Oslo. Men Juilliard String Quartet, grunnlagt i 1946 og kjent som den «quintessential American string quartet», kan virkelig rettferdiggjøre denne tittelen.

Grammy-vinnere gjentatte ganger, Juilliard String Quartet har vunnet Grammypris flere gangerer, og er det første klassiske musikkensemblet som har mottatt den prestisjefylte prisen for livslang innsats fra USAs National Academy of Recording Arts and Sciences. De er selvfølgelig String Quartet in Residence på den meget attraktive Juilliard School, der de blant annet tilbyr et årlig strykekvartettseminar.

Til Oslo kommer de med en klassiker av et program, med et nytt verk av Lembit Beecher,  i tillegg til Haydns opus 77 nr. 2 og Dvořáks «Amerikanske» kvartett opus 96.

Opus 77 er Haydns siste fullførte opus for strykekvartett, skrevet i 1799 og dedikert til Franz Joseph Maximilian Lobkowitz. Prins Lobkowitz var en lidenskapelig amatørmusiker, som ble en av Beethovens største støttespillere; det var Lobkowitz som bestilte opus 18 fra Beethoven i 1801. Det spekuleres i om Beethovens enorme utvikling av strykekvartettens form i opus 18, som Haydn fikk med seg, var en av årsakene til at det kun ble to kvartetter i Haydns opus 77, istedenfor de seks som var bestilt. Uansett er Opus 77 nr. 2 et omfangsrikt mesterverk som vi gleder oss til å høre.

Lembit Beecher er en komponist av estisk avstamning som bor i USA og gjør kanonkarriere der. Juilliard String Quartet forteller mer om dette nye verket i forbindelse med konserten.

Dvořáks «Amerikanske» kvartett, skrevet i 1893, er en av tidenes mest elskede og spilte strykekvartetter. Den bærer tydelig preg av så ulike elementer som  afro-amerikansk musikk, den nye jernbanen som Dvořák var veldig glad i, og fuglesang. Dvořák var glad og i god helse, og ferdigstilte kvartetten i racerfart rett etter sin «Symfoni fra den nye verden».

Kompani Munch innleder konserten sammen med FAE kvartett fra ”Ung kvartettserie” med Antonín Dvořák: Cypresser b.152, nr. 11 ’Nature lied peaceful in slumber and dreaming’ og nr. 2 ’Death reigns in many a human breast’.

Program:

Joseph Haydn: Strykekvartett op.77 nr. 2 i F-dur

Lembit Beecher: Nytt verk

Antonín Dvořák: Strykekvartett op. 96 i F-dur  («Den amerikanske»)

 

 

Kjøp billetter

Velg spilledato for Juilliard String Quartet

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  Ingen pause

januar 2019