Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Kammerkonsert:

Johan
Dalene

Kjøp
Spilles
8. oktober, 19:30
SCENE
Scene 2
Varighet
2 t

Møt en av våre største unge fiolinister!

Den svensk-norske 22-åringen har tatt fiolinverden med storm. Nå tar han med seg fem romantiske verker til Operaen.

Johan Dalene begynte å spille fiolin som fireåring og debuterte offentlig på en konsert tre år senere. Siden har han gjort seg bemerket på store internasjonale scener og høstet priser for sine musikalske tolkninger og sin smittende spilleglede. 

«Et talent verdt å merke seg», har Leif Ove Andsnes sagt om den unge fiolinisten.  

Vårfølelse 

Ved klaveret sitter Christian Ihle Hadland og på programmet står fem romantiske verk for fiolin og piano. Det blir vårlig i september når de to byr på verker som Beethovens Fiolinsonate nr. 5 i F-dur, kjent som Vårsonaten, og Lili Boulangers D’un matin de printemps. 

«Monsteret er fullført», skrev Francis Poulenc da han var ferdig med skissen til sin fiolinsonate, komponert til minne om den spanske poeten Federico García Lorca. Lytter du nøye, kan du høre at Poulenc har latt seg inspirere av flere kjente verk. Et sted har han lånt et obo-tema fra Tsjajkovskij-operaen Eugen Onegin, og et annet sted toner av Rachmaninov. 

Musikalske romanser 

«Kvinner er ikke født til å komponere», sa pianisten Clara Schumann. Det utsagnet klarte hun grundig å tilbakevise selv. De tre romansene hennes fikk strålende mottakelse av både konger og kritikere, og har i ettertid fått mange til å ergre seg over at Claras karriere ble underordnet ektemannen Roberts. 

Konserten avslutter med Griegs fargerike Fiolinsonate nr. 3 i c-moll. Verket er dedisert den tyske maleren Franz von Lenbach, som i 1884 malte portretter av Grieg og hans kone Nina mens de var i Roma. 

Om Johan Dalene

Johan Dalene (f. 2000) kommer fra Norrköping og Sandnes. Han har mottatt en rekke priser for sitt fiolinspill, blant annet Den norske solistpris i 2019, Equinors klassiske musikkstipend i 2020, og førsteprisen i den prestisjetunge Carl Nielsen-konkurransen i 2019. Tross sin unge alder har Dalene opptrådt sammen med en rekke celebre musikere, og de kommende sesongene skal han spille med flere av Europas største orkestre. 

Program

Ludwig van BeethovenFiolinsonate nr. 5 i F-dur 

Francis PoulencFiolinsonate 

/ Pause

Clara SchumannTre romanser for fiolin og klaver, op. 22 

Lili BoulangerD’un matin de printemps 

Edvard Grieg  Fiolinsonate nr. 3 i c-moll, op. 45 
 

Medvirkende  Johan Dalene fiolin 

Christian Ihle Hadland klaver 

Pris
350 kr
  • lørdag 8. oktober
    19:30 / Scene 2