Handlekurv Min side
Klaverserien:

Alice Sara
Ott

Kjøp
Spilles
8. januar
SCENE
Hovedscenen
Varighet
1 t

Blåtime med verdensstjernen Alice Sara Ott

Når Alice Sara Ott entrer Hovedscenen i Operaen, tar hun med seg programmet fra sin nyeste CD Nightfall. Gjennom åtte velkjente stykker av komponister som alle levde, arbeidet og døde i Paris, tar hun oss med til skumringen, hvor lys og mørke smelter sammen.

Alice sier selv: Med Nightfall ønsket jeg å samle et program som reflekterer mine personlige minner og erfaringer de ti siste årene. Der var øyeblikk av lys, og øyeblikk av mørke, intet håp uten frykt. Og noen ganger er det vanskelig å skille overgangene. 

Inspirert av barokke danserytmer har yttersatsene i Debussys Suite Bergamasque en lykkelig, nesten festlig karakter, som står i stor kontrast til den melankolske Clair de Lune. Debussy var inspirert av dikteren Paul Verlaine, som i sitt dikt med samme navn snakker om lykken som maskerer sorgen.

Erik Saties Gymnopèdies og Gnossiennes er blant de mest populære verkene i den klassiske musikkhistorien. Satie var overbevist om at ingen komponist har rett til å kreve tilhørerens tid. Han utviklet derfor sin egen versjon av bakgrunnsmusikk og kalte den «musique d'ameublement» − «møblement-musikk». Til tross for sin minimalistiske stil var Satie en ekstremt kompleks og egenrådig mann. Dette kommer blant annet til uttrykk gjennom instruksjonene i notene: i stedet for musikalske begreper finner man fraser som «åpne sinnet ditt!», «begrav klangen» eller «skap noe hult».

Chopins mange fasetter tar oss fra nocturnenes skiftende melankoli til ekstasen i Ballade nr 1. Selv om musikken hans uttrykker mange følelser, blir Chopin aldri sentimental. Intet smil uten tårer, ingen tåre uten et smil.

Program:

Claude Debussy:
Suite Bergamasque
- Prelude
- Menuet
- Clair de Lune
- Passepied
Reverie

Erik Satie:
Gnossienne nr. 1
Lent
Gymnopédie nr. 1
Lent et doloreux
Gnossienne nr. 3
Lent


Frédéric Chopin:
Nocturne op. 9 nr. 1
Nocturne op. 9 nr. 2
Ballade nr. 1 g-moll

Pris
100–450 kr
  • fredag 8. januar
    20.00 / Hovedscenen
    Kjøp Få billetter