Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Klaverserien:

Håvard Gimse

Håvard Gimse Håvard Gimse
Kjøp
Spilles
13. februar, 18:00
SCENE
Hovedscenen
Varighet
2 t / 1 pause

Chopin à la Gimse

Håvard Gimse har i flere tiår vært en av de sjeldne poetene ved klaveret. Når han tar med Chopin til Hovedscenen, er hver note ladet med følelser.

Gimse var sist å høre i Operaen med sin Rakhmaninov-tolkning under balletten Anna Karenina. Nå byr han på solokonsert med et rikt utvalg av Chopins pianostykker.


– Ingen kan synge på klaver som Chopin, sier Gimse.

Selv 170 år etter komponistens død, gir Chopins uforutsigbare, følsomme og teknisk krevende klaverstykker følelsen av at vi aldri helt vet hva som venter oss. «For en dyktig virtuos er alle triks tillat», sa Chopin – og dermed har Gimse fritt spillerom.

En revolusjonær

De fleste musikere er litt redd for etydene, musikkstykkene som opprinnelig var ment som en øvelse for spesifikke utfordringer. Det var før Chopin gjorde den krevende formen til kunst.

De tre etydene Gimse har med seg til denne konserten, viser Chopins lyrikk og følsomhet – men også komponistens revolusjonære vilje til stadig å skape noe nytt.

I harpe-etyden, Op. 25/1, driver fingrene like lett over tangentene som på en harpe, og i etyden viet bien, Op. 25/2, flyr tonene i et voldsomt, teknisk tempo fra blomst til blomst – alt mens Gimse må holde elegansen og lettheten intakt.

Da nyheten kom om at Polen hadde falt under opptøyene med Russland i 1831, skrev Chopin Revolusjonsetyden. Etyden starter med lyden av et skudd – og kanskje kan vi høre en polsk helt kjempe mot sine russiske overmenn.

Chopin på 60 sekunder

Programmet byr også på ordentlige Chopin-klassikere, som hans siste storverk, Polonaise-Fantaisie. Hans følelsesladde vuggesang, Berceuse op. 57, er også å vente mot slutten av denne helaftenen.

I tillegg byr Gimse på den berømte Minuttvalsen, som skal være inspirert av en hund som jager sin egen hale. Det har vist seg nærmest umenneskelig å fullføre valsen på ett minutt, men raskt – det går det.

Program

Program:

Frederic Chopin:
Nocturne b-moll op. 9/1
Scherzo nr. 1 h-moll op. 20

3 Etyder:
Op 25/1 Ass-dur
Op 25/2 f-moll
Op 10/12 c-moll «Revolusjon»

3 Valser:
Op 69/1 Ass-dur
Op 69/2 h-moll
Op 64/1 Dess-dur «Minuttvalsen»

Nocturne ciss-moll op. 27/1
Scherzo nr. 2 b-moll op. 31
Mazurka op. 63/3 ciss-moll
Berceuse op. 57
Fantaisie-Impromptu op. 66 ciss-moll
Nocturne f-moll op. 55/1
Polonaise-Fantaisie op. 61

Pris
100–550 kr
  • søndag 13. februar
    18:00 / Hovedscenen