Lapp Affair - Unfinished Business i Operaen

I samarbeid med Festspillene i Nord-Norge

Intro

  • / Hovedscenen / Konsert

Vi må dessverre avlyse Lapp Affairs – unfinished business på grunn av sykdom.  Mari Boine har sagt ja til å overta kvelden alene, og vi håper publikum vil oppleve det!

- Festspillene i Nord- Norge. 

  • Alle som har kjøpt billetter vil bli kontaktet pr epost.

Lapp Affair - Unfinished business er en kritikerrost konsert med en sjelden sammenslutning av Sápmis største kunstneriske profiler. Med Mari Boine, Elle Márjá Eira og Sofia Jannok på scenen sammen med Sápmis fremste kunstnere, Máret Ánne Sara og Anders Sunna, på visuals og installasjon. Stolt og kompromissløs urkraft møter moderne arktisk pop og elektronika, med politisk brodd.

Forestillingen hadde sin premiere på Festspillene i Nord-Norge i 2016 og ble særdeles godt mottatt av både publikum og et samlet kritikerkorps.

Siden premieren i 2016 har forestillingens brennstoff blitt ennå viktigere. Dekolonisering, rettighetspolitikk og kulturell appropriasjon har fått en brennende aktualitet i lys av en rekke dramatiske rettsaker i både norsk, finsk og svensk rettssystem. Samisk samtidskunst har synliggjort det politiske bakteppet og krevd oppmerksomhet.

Lapp Affair i Operaen er en videreutvikling og forsterkning av Festspillenes opprinnelige produksjon. Et unikt og uforglemmelig møte mellom musikalsk urkraft og en kunstscene i et brennhett politisk landskap.

Prosjektet er utviklet av Festspillene i Nord-Norge og Hætta productions.
Forestillingen er støttet av Sametinget.

  • Medvirkende:  Elle Márja Eira, Sofia Jannok, Mari Boine, Máret Anne Sara, Anders Sunna
  • Produsert av: Hætta Productions v/Christina Hætta

 

Mari Boine

Mari Boine er vår tids største samiske ikon og en av landets viktigste artister. World Music- og urfolksdivaen er spesielt kjent for å ha fornyet joiken og modernisert samisk musikk ved å ta i bruk elementer fra blant annet jazz, rock og tradisjonsmusikk. Hun har vært en viktig stitråkker, og er en kompromisløs og tydelig stemme. Boine mottok i vinter Spellemanns hederspris og har i tillegg vunnet flere Spellemannpriser, Samerådets ærespris og Nordisk Råds musikkpris blant annet.

 

Elle Márjá Eira

Elle Márjá Eira er artist, regissør og produsent fra Kautokeino. Det musikalske uttrykket er i skjæringspunktet mellom joik, elektronika og urfolksmusikk. Sammen med produsent Morten Hyld Pettersen har hun skapt en helt egen sound.

Gjennom sin kunst forteller hun personlige historier fra sin familiebakgrunn som reindriftssame. Elle Márjá har nylig samarbeidet musikalsk sammen med filmkomponist Christophe Beck (Frozen, Hangover) i spillefilmen "Den 12. mann" (2017) av Harald Zwart.

Hun ble nevnt som "Highlight" på Folk Alliance International festival i Kansas City i 2017 (USA). Elle Márjá har spilt en rekke konserter og opptredener på festivaler og arrangementer i Norden, og har erfaring fra internasjonale scener i USA.

 

Sofia Jannok

Sofia Jannok har etablert seg som en av Sápmis største artister. Musikken spenner over et dynamisk landskap hvor moderne indiepop og stolt urkraft møtes. Sofia Jannok har aldri vært redd for å uttrykke sin mening. I videoer som We are still here og ÁHPI tar hun ordet mot den massive utnyttelsen av naturressurser i Sápmi.

I 2017 ble Sofia  tildelt ”Konstnärsnämndens långtidsstipendium”. Hun har to Grammis nomineringer og hennes siste kritikerroste album er ORDA – This is my land.

Anders Sunna

Anders Sunna er en av Sapmis fremste kunstnere og har høstet stor internasjonal anerkjennelse for sitt arbeid. Sunna kommer fra en reindriftsfamilie som siden 70-tallet har kjempet for sin rett til å utøve en næring de har holdt på med i generasjoner. Hans kunstneriske arbeid ytrer stort politisk engasjement, sinne og motstand. Sunna, som jobber med billedkunst og street art, lager visuals til denne forestillingen.

 

Máret Ánne Sara

Máret Ánne Sara kommer også fra generasjoner av reindriftsutøvere, og for tiden er det familiens kamp for å få fortsette innen reindriften som preger hennes arbeid. Kunstprosjektet og kunstbevegelsen "Pile o´Sápmi" har vakt stor oppmerksomhet rundt rettighetskampen som nå foregår mellom staten og reindriftsnæringen, en prinsipiell rettsak som føres av Saras lillebror. Sara mottok stor internasjonal annerkjennelse på blant annet verdens viktigste kunstmesse, Documenta14, med sitt sterke politiske verk, Pile O´Sápmi.
Sara jobber i anledningen av denne produksjonen med både installasjoner og visuals.