Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Nøtte-
knekkeren
på NRK

Nøtteknekkeren / Foto: Erik Berg

Nøtteknekkeren blir film!

Sammen med NRK lager vi film av Nasjonalballettens juleeventyr i år. Vi er glade for denne muligheten til å filme og sende Nøtteknekkeren til alle som vil se den – som en julegave fra NRK og oss! 20.12 kl. 19.45 på NRK2 / 24.12 kl. 17 på NRK2 / 27.12 kl. 13.15 på NRK1

 

operaen-hjem-i-stua-Nøtta-400px.jpg

Chat med oss på Facebook under premieren.

Hva syns du om å se forestillingen på TV? Gi oss din tilbakemelding her!

 

Nasjonalballettens juleeventyr Nøtteknekkeren byr på drøm og magi for hele familien. I år blir Nøtteknekkeren film og vises tre ganger på NRK – før jul, på julaften og i romjula. Her vil du komme tett på dansen, og du kan samle familien hjemme i sofakroken rundt ballettverdens mest berømte juleeventyr!

Magisk førjulsdrøm

Det handler om Clara, som er verken barn eller voksen, og som føler seg utenfor i det store juleselskapet. Hun sovner, og i drømmen forvandles gjestene til rotter og mus – og nøtteknekkerdukken til en ekte prins.

I et forvokst og litt skummelt univers kjemper prinsen og Clara mot rottene og musene. I andre akt blir også gavene fra de utenlandske gjestene levende og byr opp til dans – alt styrt av den mystiske dukkemakeren Drosselmeyer.

Populært eventyr

Nøtteknekkeren er basert på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen», og danses ved juletider over store deler av verden. Koreograf Kaloyan Boyadjiev og scenograf og kostymedesigner Jon Bausor skapte i 2016 en helt ny oppsetning, der juleeventyret om Clara er satt til Kristiania i 1905, i en tid der den unge nasjonen Norge prøver å finne sin plass i verden.

«Et eventyr du bare vil bli værende i», skrev Dagbladet etter premieren, og salgstallene viser at publikum har trykket den «nye» Nøtteknekkeren til sitt bryst.

Drømmeroller for unge og voksne dansere

Over 50 år er gått siden Nasjonalballetten danset Nøtteknekkeren for første gang, og startet det som både er blitt en sterk tradisjon og en døråpner: Hver gang teppet går opp for juleballetten vår, er det noen som ser ballett for aller første gang.

I Nøtteknekkeren får unge og voksne dansere skinne i myriader av ulike roller – fra Ballettskolens yngste dansere som rotter og godterier, via drømmerollene som prinsen og den unge og den voksne Clara. Og når Tsjajkovskijs toner fyller huset, da er det snart jul.

Kunstnerisk team og medvirkende

 • Konsept
  Kaloyan Boyadjiev, Jon Bausor
 • Koreografi
  Kaloyan Boyadjiev
 • Musikk
  Pjotr Tsjajkovskij
 • Scenografi
  Jon Bausor
 • Kostymer
  Jon Bausor, Bregje van Balen
 • Lysdesign
  James Farncombe
 • Video
  Robin Hagen
 • Musikalsk ledelse
  Per Kristian Skalstad
 • Medvirkende
  Nasjonalballetten, Operaorkestret, Ballettskolen, Barnekoret

PROLOG

Drosselmeyer Ole Willy Falkhaugen
Drosselmeyers tjener* Timian L. Næss

FØRSTE AKT

Utenfor Stahlbaums hus i Kristiania
Drosselmeyer, Drosselmeyers tjener

Lille Clara* Erle Østraat
3 kadetter Riccardo Ambrogi, Ricardo Castellanos, Matthew Keller
Obersten Erik Murzagaliyev
Oberstens frue Idun Bakken
Bestemor Kathryn Walsh Thomas
Bestefar Jørund Langeggen
Franske gjester Freya Thomas Murzagaliyev, Sindre Berntsen


Familien Stahlbaums juleselskap
Drosselmeyer, Drosselmeyers tjener, Lille Clara, Obersten, Oberstens frue, Bestemor, Bestefar, Franske gjester, Kadett

Fru Stahlbaum Caroline Roca
Herr Stahlbaum Kristian Ruutu
Fritz* Arild Tyssvang
Spanske gjester Sonia Vinograd, Luca Curreli
Arabiske gjester Grete S. B. Nybakken, Silas Henriksen
Russiske gjester Nora Augustinius, Gakuro Matsui
Kinesiske gjester Miharu Maki, Alex Cuadros Joglar
Prinsesse Pirlipat-dukke* Noortje Willemse
Prinsedukke* Kai T. Hassel
Rottedukke* Gard Stendov
Clara Whitney Jensen

Claras drøm
Drosselmeyer, Clara

Rottekonge Erik Murzagaliyev
Nøtteknekkerdukken Jonathan Olofsson
Nøtteknekkerprinsen Ricardo Castellanos
Rotter Riccardo Ambrogi, Luca Curreli, Helge Freiberg, Simon McNally, Marco Pagetti, Mathias Tannæs, Kenji Wilkie
Soldater Diego Altamirano, Leonardo Basilio, Andrew Coffey, Martin Dauchez, Matthew Keller, Harvey Littlefield, Sven B.L. Lothe, Simon Regourd
Snøfnugg Lania Atkins, Rebekah Bloomfield, Helena Byrt, Heidi C. Christensen, Ashlee Crowe, Samantha Lynch,  Astrid Lyngstad, Marchela Marinova, Nae Nishimura, Elise Nøkling-Eide, Erika Pastel, Johanne W. Pedersen, Maria Pushkova, Olivia Caughey, Anaïs Touret, Isabel Vila

ANNEN AKT
Oppover i juletreet
Drosselmeyer, Clara, Nøtteknekkerprinsen, Rottekongen, Mus

Snøfnugg Lania Atkins, Rebekah Bloomfield, Helena Byrt, Olivia Caughey, Heidi C. Christensen, Samantha Lynch,  Johanne W. Pedersen, Anaïs Touret
Iskavalerer Diego Altamirano, Mathew Keller, Harvey Littlefield, Sven B. Les Lothe

Festforestilling for Clara
Drosselmeyer, Clara, Nøtteknekkerprinsen, Snøfnugg, Mus

Spansk par Sonia Vinograd, Jonathan Olofsson
Russiske menn Luca Curreli, Gakuro Matsui, Kenji Wilkie
Kinesisk par Miharu Maki, Alex Cuadros Joglar
Arabisk par Grete S. B. Nybakken, Silas Henriksen
Arabisk jenter Nora Augustinius, Ashlee Crowe, Maria Pushkova, Aurora Stray-Pedersen
Franske damer Astrid Lyngstad, Freya Thomas Murzagaliyev, Nae Nishimura
Blomstervals par Maiko Nishino, Philip Currell
Blomster Rebekah Bloomfield, Helena Byrt, Daniela Cabrera, Natasha Dale, Marchela Marinova, Elise Nøkling-Eide, Erika Pastel, Johanne W. Pedersen, Olivia Caughey, Heidi Christensen, Anaïs Touret, Isabel Vila,
Riccardo Ambrogi, Leonardo Basilio, Andrew Coffey, Helge Freiberg, Elias Holm, Simon Regourd

Clara våkner
Drosselmeyer, Lille Clara, Fru Stahlbaum

* Rolle danses av elev ved Ballettskolen

Barn i selskap, Tjenere, Mus, Russisk gutt, Kinesiske barn,
Sukkertøy Elever ved Ballettskolen

Gatebarn, Engler Barn fra Operaens Barnekor

Lirekassemann Frank Landgraff

Operaorkestret

Konsertmester Øyvind Bjorå, Edvard Erdal

Operaens Barnekor

Kormester Edle Stray-Pedersen
Sangpedagoger Marianne Elisabeth Andersen, Marianne Willumsen Lewis

 

Iscenesettelse Kaloyan Boyadjiev
Prøveledere Kaloyan Boyadjiev, Christopher Kettner, Hedda Staver Cooke, Yoshifumi Inao, Jahn Magnus Johansen
Prøveledere Ballettskolen Gro Gudim, Kumiko Hayakawa

Produsent Lars M. Kolstad
Inspisienter Lars M. Kolstad, Johan Henrik Neergaard, Mari Skyberg

Handling

Kort fortalt

I et juleselskap hjemme hos lille Clara får hun en tredukke i gave. Dukken ser ut som en liten soldat og kan knekke nøtter mellom tennene. Clara blir trøtt og sovner foran juletreet med dukken ved siden av seg. Hun begynner å drømme om folk hun har møtt og ting hun har sett i juleselskapet, men alt blir større og rarere enn i virkeligheten – og nøtteknekkerdukken blir levende!

Første akt

Den rare mannen og Clara
Vi reiser mer enn hundre år bakover i tid. Det er vinter i byen, det er jul, og i verkstedet sitt sitter den rare herr Drosselmeyer og lager julegaver.

I gaten utenfor går barn og synger julesanger, og i vinduet i et av husene står Clara. Foreldrene hennes skal ha juleselskap, og Clara ser etter gjestene som kommer fra alle kanter av verden.

Soldaten
Besteforeldrene hennes kommer gående, men bestefaren sklir på isen og faller. Heldigvis ser en ung soldat hva som skjer, og hjelper bestefaren på beina. Clara løper ut for å møte dem, og soldaten gir henne et lommetørkle som hun kan bruke til å børste av klærne til bestefar. Etterpå hilser soldaten til Clara før han går sin vei.

Julefesten
Inne i huset står foreldrene til Clara og ønsker velkommen, og gjestene gir dem fine gaver fra fremmede land. Deretter kan barn og voksne spise, leke og danse.

Den siste som kommer til festen, er Drosselmeyer. Han har overraskelser til alle: Først deler han ut julegaver til barna. Deretter begynner han å lese fra en stor bok, mens et skyggeteater blir vist bak ham. De får se en prinsesse og en prins, og prinsessen holder en stor, gyllen nøtt. Plutselig ser de en skummel rottekonge som forsøker å spise både nøtta og prinsessen. Her slutter Drosselmeyer å lese, og i stedet viser han fram tre store trekk-opp-dukker: De ser ut som prinsessen, prinsen og Rottekongen, og Drosselmeyer får dukkene til å danse.

Nøtteknekkerdukken
Gjestene går inn i rommet ved siden av, der juletreet står. Men Clara blir igjen, og nå viser Drosselmeyer fram en blåfarget soldatdukke for Clara og broren hennes, Fritz. Dukken er laget slik at den kan knekke nøtter mellom tennene, og barna blir overrasket da Drosselmeyer gir dukken til Clara. Hun synes dukken er litt barnslig og rar, men Fritz blir misunnelig. Han griper dukken og ødelegger den. Da blir Drosselmeyer lei seg, og Clara vil trøste ham. Så husker hun lomme¬tørkleet hun fikk av den unge soldaten, og med lommetørkleet hjelper hun Drosselmeyer å binde dukken sammen igjen.

Drosselmeyer lover at han skal reparere Nøtteknekkeren, og da gjestene kommer tilbake for å fortsette festen, tar han med seg dukken inn i juletrerommet. Snart følger Clara etter for å se …

Clara sovner
Juletrerommet er mørkt, men treet er pyntet med lys og flagg. Hun ser ikke Drosselmeyer noe sted, men finner den store eventyrboka hans sammen med nøtteknekkerdukken. Clara leker med dukken og begynner å lese, men snart sovner hun foran den varme peisen.

Plutselig står Drosselmeyer der. Nå er han liksom forandret, og beveger seg sånn som trekk-opp-dukkene han lager. Deretter dukker det opp stirrende øyne i mørket, og Clara våkner …

Kamp mot rotter og mus
Drømmer hun? Rommet begynner å vokse og forandrer seg til en stor bok – og med ett kommer selveste Rottekongen med en flokk av rotter og mus strømmende inn i rommet. De vil ta nøtteknekkerdukken!

Men Nøtteknekkeren blir levende og like stor som en voksen mann! Han stiller seg opp på en svær kasse og blåser i en trompet, og ut av kassen marsjerer en flokk leketøyssoldater for å kjempe mot rotter og mus. Likevel får rottene overtaket, og musene kaster seg over Nøtteknekkeren og begynner å bite. Da løper Clara fram. Hun kaster en stor nøtt på Rottekongen, og rottene og musene forsvinner – men Nøtteknekkeren ligger livløs tilbake ...

Nøtteknekkeren blir en prins
Da kommer Drosselmeyer fram og drysser magisk nøttestøv over Nøtteknek¬keren. Nøtteknekkeren reiser seg sakte opp, og nå ser Clara at han er forvandlet: Han er blitt til en prins, og likner den unge soldaten hun møtte ute på gata!

Med ett blåser en flokk med dansende snøfnugg inn gjennom vinduet, og vinden drar Clara og Nøtteknekkeren med seg i dansen. Så kommer en stor, skinnende julekule dalende. Clara og Nøtteknekkeren går inn i den, før julekula stiger og løfter dem høyt opp i juletreet. De ser ikke at Rottekongen og hjelperne hans følger etter …

/ Pause

Andre akt

Eventyrlandet
Clara og Nøtteknekkeren lander i et isdekket eventyrland. Der finner de Drosselmeyer ved en kjempestor peis som likner en teateråpning!
Brått blir de overrasket av Rottekongen og hjelperne hans. Nøtteknekkeren må møte Rottekongen i ny kamp, men denne gangen klarer Nøtteknekkeren å gi Rottekongen et livsfarlig sår med den skarpe sabelen sin. Rottekongen trekker seg unna for å dø, og alle musene flykter.

Dansefesten
Nå har Nøtteknekkeren endelig vunnet, og Drosselmeyer steller i stand en fest. Clara og Nøtteknekkeren setter seg på en trone av iskrystall, og i teateråpningen går teppet opp. De får se alle gavene som foreldrene til Clara fikk i juleselskapet: en spansk vifte, en russisk konedukke, en kinesisk porselenstallerken med bilde av en drage, figurer fra en arabisk eventyrbok, og en fransk spilledåse. Gavene har blitt levende og begynner å danse!
Så strømmer en flokk av kaker og godteri ut av teateråpningen og danser av glede, og siden vinterisen har smeltet, har alle snøfnuggene blitt forvandlet til vakre, dansende vårblomster. Deretter går Clara fram og danser med prinsen sin.
Til sist samler alle seg i ring rundt Clara, og dansen fortsetter mens eventyrmagien blir svakere og svakere …

Clara våkner
Clara åpner øynene. Hun er tilbake i juletrerommet, og alt er som før. Hun blir lettet når hun ser at hun fortsatt har nøtteknekkerdukken, så hun gir den et kyss, og stiller den opp midt på gulvet. Deretter løper hun tilbake til familien sin og den store julefesten …