Handlekurv Min side

Operaorkestret
med Tine Thing
Helseth

Kjøp
Spilles
23. oktober
SCENE
Hovedscenen
Varighet
2 t / 1 pause

Trompetkonsert og Mendelssohns 4. symfoni

Operaorkestret markerer 75 år siden frigjøringen med Gideon Kleins Partita for strykere og Mendelssohns 4. symfoni. I midten står Hummels trompetkonsert og glitrer, med selveste Tine Thing Helseth som solist.

Med sitt naturlige og ærlige uttrykk har Tine Thing Helseth lagt verden for sine føtter, og blitt en av Norges mest kjente musikere. Nå er hun tilbake i Operaen for å spille Hummels berømte trompetkonsert, med Operaorkestret under ledelse av Emil Eliasson. Den melodiøse og lyse konserten hører til trompetisters kjernerepertoar. Med Tine Thing Helseths syngende trompetklang og hennes øre for de sarte øyeblikkene blir dette garantert en stor opplevelse.

Musikk fra konsentrasjonsleiren

Den jødiske komponisten Gideon Klein fikk etablert et orkester da han satt som fange i konsentrasjonsleiren Theresienstadt. I seks år klarte han å holde liv i seg selv og sine medfanger gjennom å oppmuntre til konserter for nazister og inspektører som kom på besøk. Alvorstunge Partita for strykere ble skrevet i fangenskap bare ett år før han ble drept. Med dette programmet markerer også Operaorkestret at det er 75 år siden frigjøringen.

Forbudte toner

I tyskokkuperte områder var det forbudt å spille musikk av Mendelssohn under hele 2. verdenskrig på grunn av hans jødiske herkomst – også her i Norge. Heldigvis er musikken hans så livsglad at den ikke ble svertet av denne mørke tiden. Symfoni nr. 4 har blitt omtalt som en skikkelig feelgood-symfoni. Den har også tilnavnet «den italienske symfonien», inspirert av komponistens reiser i Italia tidlig på 1830-tallet. Symfonien er som et reisebrev: Etter den sprudlende åpningen uttrykker Mendelssohn sin begeistring for naturen, kunsten og folket han møter, og en tydelig fryd over å være underveis.

Program

 

Gideon Klein Partita for strykere

Johann Nepomuk Hummel Konsert for trompet og orkester i Ess-dur

Felix Mendelssohn Symfoni nr. 4 i A-dur, op. 90

 

 

Pris
100–400 kr
  • fredag 23. oktober
    19.30 / Hovedscenen
    Utsolgt