Handlekurv Min side
Operaorkestret:

Feast during
a plague

Kjøp
Spilles
19. september
SCENE
Hovedscenen
Varighet
1 t 10 min

Fest i fryktens tid

Motsetningene mellom frykt og overlevelse har fascinert kunstnere og diktere til alle tider, og få situasjoner understreker paradoksene sterkere enn en verden i pandemi. Fra to ytterpunkter belyser denne konserten et samfunn i unntakstilstand, gjennom Prokofjevs vakre musikk fra Romeo og Julie, til Gubaidulinas ekstatiske orkesterverk Feast during a plague.

På 1500-tallet feide bølger av pest over England, og herr og fru Shakespeare forskanset seg hjemme for å beskytte tre måneder gamle William. Et par år før Romeo og Julie ble skrevet i 1595/96, ble landet igjen rammet av Svartedauden. Teatrene stengte i over et år, og 10 000 mennesker døde bare i London. Hele Shakespeares liv var preget av trusselen om nye utbrudd, likevel er det bare i Romeo og Julie at det kommer helt konkret til uttrykk. Julies budbringer blir satt i karantene som følge av pesten som herjet, og Romeo får aldri vite at hans elskedes død bare er et spill.

Sergej Prokofjev: Romeo og Julie

Den hjerteskjærende kjærlighetshistorien mellom det unge paret fra to familier i dyp konflikt, stopper aldri å fengsle oss. Prokofjev komponerte musikken til balletten Romeo og Julie i 1935, men musikken ble kjent allerede gjennom konsert-suitene som han arrangerte lenge før den fullstendige ballettenpremieren i 1940. Prokofjev skrev i alt tre suiter, og på denne konserten får vi høre høydepunktene fra dem alle.

Sofia Gubaidulina: Feast during a plague (2005)

Feast during a plague er et verk fullt av motsetninger. Gubaidulina er sterkt inspirert av Alexander Pusjkins novelle med samme navn. Men der Pusjkin lot historien utfolde seg under en fest i en pestbefengt by, tok Gubaidulina symbolikken videre. Hun har laget et musikalsk portrett av det moderne livet, det moralske forfallet og kontrasten mellom en verden som vrenges i sykdom og dem som velger å velte seg i egen nytelse og dekadens.

Dette enorme orkesterverket blir på mange måter et symbol på hvordan lidelse splitter menneskeheten i de privilegerte og de ulykkelige, og hvordan feiringens bedøvelse av sanser og bevissthet gjør apokalypsen mindre truende.

  • Rullestolbrukere må kjøpe billetter via Operaens kundesenter, på telefon: 21 42 21 21
  • Vi tar smittevern på største alvor og har laget gode rutiner for å ivareta publikum og ansatte. 

 

Medvirkende:

Operaorkestret
Musikalsk ledelse: Daniel Blendulf

Pris
100–400 kr
Salgsstart
25. juni kl. 12
  • lørdag 19. september
    20.00 / Hovedscenen
    Kjøp Få billetter