Handlekurv Min side
Operaorkestret:

Tsjajkovskijs
klaverkonsert

Kjøp
Spilles
29. februar
SCENE
Hovedscenen
Varighet
2 t / 1 pause

Halsbrekkende klaverkonsert med Christian Grøvlen

Det er duket for blendende klaverspill når pianisten Christian Grøvlen debuterer som solist med Operaorkestret i Tsjajkovskijs første klaverkonsert. Modest Musorgskij tar oss med til En natt på Bloksberg, og hele orkestret får briljere i Béla Bartóks Konsert for orkester.

En av de vanskeligste klaverkonsertene

Få åpningsakkorder er så kjente som de i Tsjajkovskijs mektige, første klaverkonsert. Ved hjelp av svulmende orkesterklang og glitrende klaverspill dras vi inn i russiske skoger og ballsaler, før de vakre melodiene avsluttes med en halsbrekkende finale. Det er sagt at denne klaverkonserten er blant de teknisk vanskeligste som er skrevet. Pianisten Christian Grøvlen tar utfordringen. Han regnes som en av Norges mest fremadstormende pianister, og debuterer med dette som solist med Operaorkestret.

Instrumentene som solister

I Béla Bartóks Konsert for orkester får hele orkestret vist seg fram. Her er det rikelig med godt humør og alle instrumentene i orkestret får solistiske roller. Konserten fra 1943 er en musikalsk milepæl, som ble til i USA etter at Bartók hadde flyktet fra nazistene som herjet Europa. Den ungarske folkesjela er aldri langt unna, og komponisten kombinerer det klassiske med elementer fra folkemusikken – gjerne ispedd særegne klanger og skala-arter.

Sankthansfest på Bloksberg

Konserten starter med musikk av en annen russer. Modest Musorgskijs symfoniske dikt En natt på Bloksberg ble skrevet etter inspirasjon fra et russisk sagn om heksenes sankthansfest på fjellet Bloksberg. Vi hører heksenes dans og sopelimer som suser gjennom luften – før kirkeklokkene kimer og trolldommen brytes.

Dirigent er kroaten Ivan Repušić, som for tiden er sjefdirigent for Münchner Rundfunkorchester, og 1. gjestedirigent ved Deutsche Oper Berlin.

Ivan Repušićs hjemmeside

Christian Grøvlens hjemmeside:

  • Gratis introduksjon en halv time før konserten.
  • Du kan forhåndsbestille pausebevertning her: pauseservering.no

Program

Modest Musorgskij:
En natt på Bloksberg

Pjotr Tsjajkovskij:
Klaverkonsert nr. 1 i b-moll, op. 23

Béla Bartók: Konsert for orkester

 

Pris
100–445 kr
Velg selv
Forestillingen kan inngå i Velg selv-abo.
  • lørdag 29. februar
    19.00 / Hovedscenen
    Utsolgt