Handlekurv Min side
Operaorkestrets kammerserie:

Sjostakovitsj

Kjøp
Spilles
3. oktober
SCENE
Scene 2
Varighet
2 t / 1 pause

Kammermusikk med slagverk

Perkusjonen står i fokus når musikerne i Operaorkestret inviterer til sesongens første konsert i kammerserien. Hvem skulle tro at Sjostakovitsjs gigantiske siste symfoni kunne fremføres med pianotrio og slagverk? Sopranen Vera Talerko tolker også hans intense 7 romanser, og i tillegg briljerer orkestrets slagverkere i fengende gateinspirert musikk fra New York.

15. symfoni i A-dur, op 141 a av Sjostakovitsj

Sjostakovitsjs aller siste symfoni har blitt stående både som et manifest over hans politiske kamp mot og med det sovjetiske regimet. Det er også et teatralsk potpourri over andre kjente verker. Galoppen fra Rossinis Wilhelm Tell-ouverture, skjebnemotivet fra Wagners Ringen, samt et transponert BACH-monogram inngår alle i en mosaikk av atonale og tonale overganger. I denne konserten får vi høre en sjelden versjon av symfonien, gjort av den russiske pianisten Victor Derewianko.

7 romanser for klavertrio og sopran

Tidlig i 1967 ble Sjostakovitsj spurt av sin gode venn, den legendariske cellisten Mstislav Rostropovich, om å skrive en vokalise han kunne spille med sin kone. I en bølge av kreativitet satte Sjostakovitsj musikk til sju av Alexander Bloks vakreste dikt, hvor han også inkluderte en fiolinstemme til sin andre gode venn, David Oistrakh. Sopranen veksler mellom å synge med de tre instrumentene gjennom de første seks numrene, til de alle fire smelter sammen i det siste nummeret, som er skrevet som en hymne til musikken. 7 romanser for klavertrio og sopran er dypt personlige meditasjoner om kjærlighet, intimitet, vennskap og kunst. De er alle preget av profetiske katastrofer og nattens mørke, men mest av alt er de en enormt sterk hyllest til hans aller beste venn.

Wayne Siegel 42nd street Rondo

Dette stykket fra 1984 er skrevet for to slagverkere med to identiske perkusjons-sett. Tittelen refererer til 42nd Street og Broadway på Manhattan, hvor gatemusikanter ofte opptrer. Den amerikanske komponisten Wayne Siegel, som ble værende i Danmark etter sine studier, sier selv at han forestilte seg nettopp denne gaten da han skrev verket.

Program:

Sjostakovitsj: 7 romanser for klavertrio og sopran 
Wayne Siege: 42nd street for slagverk 

Pause

Sjostakovitsj: Symfonie Nr. 15 for klavertrio og slagverk  (ca.45`)

 

 

Medvirkende:

Benedikt Wiedmann, fiolin

Janus Maximilian Heinze, ncello

Ole Christian Haagenrud, klaver

Torbjørn Ottersen, slagverk

Jonas Blomquist, slagverk

Jonas Bonde-Nielsen, slagverk

Vera Talerko, sopran

Medvirkende

 • Fiolin
  Benedikt Wiedmann
 • Cello
  Janusz Heinze
 • Klaver
  Ole Christian Haagenrud
 • Slagverk
  Torbjørn Ottersen, Jonas Blomquist, Jonas Bonde-Nielsen
 • Sopran
  Vera Talerko
Pris
100-250 kr
 • lørdag 3. oktober
  14.00 / Scene 2
  Utsolgt