Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Oslo jazzfestival:

Jan Garbarek

Jan Garbarek Jan Garbarek / Foto: Guri Dahl
Kjøp
Spilles
13. august, 18:00
Scene
Hovedscenen
Varighet
1 t 30 min

Den største stilskaperen siden Django Reinhardt

Oslo Jazzfestival 2023 har gleden av å presentere Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu som åpningskonsert i Den Norske Opera & Ballett.

Jan Garbarek har, siden han vant NM for jazzamatører i 1962 i en alder av 15 år, opparbeidet seg en enestående posisjon som en av våre virkelig store internasjonale stjerner. Han er en inspirasjonskilde for mange musikere verden over og har en imponerende merittliste som komponist og musiker.

«Garbarek har vært en viktig portåpner for den interessen norsk jazz har internasjonalt i dag. Hans åpne musikalske univers har bidratt til å gjøre publikum nysgjerrig på den nye norske improvisasjonsmusikken.»  Dette sto i begrunnelsen da han ble tildelt Norsk Kulturråds ærespris i 2004.

Garbarek spilte på festivaler i Warszawa og Praha med Karin Krog allerede i 1966. Med sin egen kvartett med Terje Rypdal, Arild Andersen og Jon Christensen spilte han inn plater og turnerte på klubber og jazzfestivaler. Han jobbet også med den amerikanske jazzmusikeren George Russell, som uttalte at Garbarek var «den største europeiske stilskaperen siden Django Reinhardt».

Fra 70-tallet minnes mange med stor glede samarbeidet med Jan Erik Vold, kvartetten med Bobo Stensson, Palle Danielson og Jon Christensen samt kvartetten med Keith Jarrett. Andre musikalske prosjekter inkluderte navn som Charlie Haden, Eberhard Weber og Agnes Buen Garnås. Etter hvert konsentrerte Garbarek seg mer og mer om samarbeidet med The Hillard Ensemble og sitt eget band.

Garbarek har aldri stått på stedet hvil musikalsk, og uansett hvilken musikalsk sammenheng han befinner seg i, er den personlige «Garbarektonen» lett gjenkjennelig. Han har lyttet og latt seg inspirere av de største innen jazz, klassisk og folkemusikk fra ulike verdensregioner og hele tiden arbeidet målbevisst med sitt eget uttrykk.

Sist Garbarek gjestet Oslo Jazzfestival var det til stående ovasjoner, og det er fare for at det blir det lignende tilstander denne augustkvelden i Operaen.

Medvirkende

Jan Garbarek: saksofoner
Rainer Brüninghaus: keyboards
Yuri Daniel: elbass
Trilok Gurtu: perkusjon

Pris
750–950 kr
  • søndag 13. august
    18:00 / Hovedscenen
    Utsolgt