Handlekurv Min side
Store stemmer:

Yngve
Søberg

Yngve Søberg Foto: Max Emanuelson
Kjøp
Spilles
5. februar
SCENE
Hovedscenen
Varighet
1 t 20 min

Nasjonaloperaens fremragende baryton

Yngve Søberg deler Schuberts intense Die Winterreise med publikum. John Lidal ved klaveret.

Tidenes mest kjente sangsyklus

Franz Schubert skrev Winterreise høsten 1827, et år før han døde bare 31 år gammel. Sangsyklusen består av 24 sanger, med tekst av den tyske lyrikeren Wilhelm Müller. Her møter vi vandreren, som er blitt sveket av kjæresten, og trekker seg unna menneskene og byen. Han virrer rundt i frosne fjellandskap, samtidig som han trenger stadig lenger inn i sin indre og fordreide verden. Teksten er vandrerens tankestrøm, ofte farget av selvmedlidenhet og dyster innsikt. Han sammenligner følelseslivet sitt med naturens store bilder. I desperasjon snakker han til seg selv, til hjertet sitt, til snøen, til tårene sine, den frosne elven, og til kråka. Så lenge han finner ord, er han ikke fortapt.

Eterisk klang

I august 2020 framførte Yngve Søberg og Christian Ihle Hadland nettopp dette verket på Stavanger Kammermusikkfestival. Magnus Andersson beskrev konserten slik i Musikkritikk:

«Hans Winterreise, sammen med Christian Ihle Hadland på klaver, er det beste jeg har hørt innen kunstformen på en god stund.

Det aller viktigste er at Søberg har gjort en god og detaljert tekstlesning. Dermed kan han finne forskjellige stemmeklanger for de ulike tankene der han har en indre dialog. I første sang, der den går fra moll til dur, synger han med eterisk klang, sånn at man nesten får følelsen av at han kan gå inn i drømmene til hun han elsker.»

(...) Når Søberg faktisk slipper fram det han har av stemmekraft oppstår dramatiske gåsehudsøyeblikk.

At han har med Ihle Hadland på klaver er vesentlig. Pianistens spillestil er i utgangspunktet litt lavmælt. Dermed kan Ihle Hadland spille ut akkompagnementet uten å konkurrere med sangeren, og dette blir særdeles enkelt når Søberg bærer så godt.»

Les hele anmeldelsen her:

Program:

Franz Schubert: Die Winterreise, D. 911

Medvirkende

 • Baryton
  Yngve Søberg
 • Klaver
  John Lidal
Pris
100–600 kr
Salgsstart
I salg 5. nov. kl. 14
 • fredag 5. februar
  19.00 / Hovedscenen
  Kjøp Få billetter