Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Tetzlaff
Quartet

Kjøp
Spilles
27. september, 19:30
SCENE
Scene 2
Varighet
2 t

Legendarisk strykekvartett tilbake i Operaen

Tetzlaff Quartet er blant de mest etterspurte ensemblene i verden. Nå er de endelig tilbake i Operaen!

«Dramatisk, energisk spill av reneste intensitet», lød det fra New York Times etter en kveld med Tetzlaff Quartet. I 27 år har strykekvartetten, som består av Christian og Tanja Tetzlaff, Hanna Weinmeister og Elisabeth Kufferath, høstet lovord for sitt samspill.  

Ni år etter at de først var i Operaen, tar de med seg Beethoven og den poetiske siden av Schönbergs repertoar til Scene 2.   

Skjønnheten og udyret  

Beethovens ciss-mollkvartett, op. 131, var blant verkene komponisten selv satte høyest. Den ble komponert i 1826, men framført først ti år senere. Likevel skal verket ha blitt spilt under en privat soaré, hvor Franz Schubert skal ha uttalt: «Hva er nå igjen for oss å skrive?» Fem dager senere døde Schubert.  

Strykekvartetten starter med en sørgmodig fuge, før vi et kort øyeblikk blir løftet opp (en halvtone) i det euforiske. Strykerne synger seg videre til verkets kjerne, der en vakker andante varieres til det ugjenkjennelige – sju ganger. Et kort øyeblikk fyller skjønnhet rommet, før udyret slippes løs i finalen, i en brutal jakt der ingen unnslipper.  

Schönbergs første mesterverk 

Arnold Schönberg malte med bred pensel da han begynte sin komponistkarriere, og hans tidlige verker står stikk i strid med hans legendestatus som tolvtone-profet.  

Hans første strykekvartett er også hans første mesterverk, usedvanlig tett og rik i klangen til å være skrevet for bare fire stemmer.  

Da Gustav Mahler så partituret til strykekvartetten, skal han ha uttalt: «Jeg har dirigert de aller vanskeligste partiturer av Wagner, jeg har selv laget komplisert musikk for kanskje 30 stemmer, og likevel, her er et partitur med bare fire stemmer og jeg klarer ikke å lese det!»  

Hundre år etterpå lar likevel ikke Tetzlaff Quartet seg skremme av Mahler, når de gir seg i kast med dette ambisiøse verket.  

  • I samarbeid med Oslo Quartet Series. 

Program

Ludwig van Beethoven: Strykekvartett nr. 14 i ciss-moll, op.131 

Adagio ma non troppo e molto espressivo 

Allegro molto vivace 

Allegro moderato 

Andante ma non troppo e molto cantabile 

Presto 

Adagio quasi un poco andante 

Allegro 

/ Pause 20 min 

Arnold Schönberg: Strykekvartett nr. 1 i d-moll 

Pris
350 kr
  • tirsdag 27. september
    19:30 / Scene 2