Handlekurv Min side
VOeX-festival:

Weisse Rose

Kjøp
Spilles
25. mai–26. mai
SCENE
Scene 2
Varighet
1 t 15 min

Weisse Rose er en sterk musikalsk skildring av det å være villig til å dø for noe større enn en selv.

Det er tidlig morgen 18. februar 1943. Søsknene Sophie og Hans Schol er på vei til universitetet i München. Med seg har de svart koffert full av flygeblader. De visste at Gestapo var ute etter dem, men de gjorde det likevel. De ville få utrettet noe stort før det var for sent. Vi presenterer en prisbelønt produksjon av Udo Zimmermanns opera under VOeX festivalen 2019

Udo Zimmermanns kammeropera Weisse Rose er basert på en sann historie om søsknene Hans og Sophie Scholl. Under 2. verdenskrig dannet de en intellektuell motstandsgruppe mot Nazi-regimet. Vinteren 1943 ble de avslørt av nazistene da de delte ut pamfletter ved Universitetet i München og dømt til døden fire dager senere.

I 1968 gjorde den tyske komponisten Udo Zimmermanns deres fortelling om til en opera, som ble revidert i 1986. Siden har den blitt spilt ved en rekke operahus og festivaler verden over. Her møter vi Hans og Sophie mens de sitter i cellene sine og venter på å bli henrettet. Zimmermanns musikk skildrer på en intens og lyrisk måte ensomheten, sorgen og håpet som fortsatt lever i de unge idealistene.

Weisse Rose er et gjestespill fra Theater Orchester Biel Solothurn. For denne produksjonen ble regissør Anna Drescher hyllet med den europeiske opera-regi prisen (EOP, utdelt av Opera Europa i samarbeid med Camerata Nuova e.V) og ble tildelt prisen for beste produksjon ved Armel Opera Festival i 2017.

Introduksjoner til forestillingen:

Lørdag: Peter Edwards, Instituttleder ved Institutt for musikkvitenskap (på engelsk)
Søndag: Peter Normann Waage, kulturhistoriker, journalist og forfatter av boka Leve friheten! Traute Lafrenz og Den hvite rose

Kreativt team og medvirkende

 • Musikk
  Udo Zimmermann
 • Libretto
  Udo Zimmermann / Wolfgang Willascheck
 • Scenografi og kostymer
  Hudda Chukri
 • Musikalsk ledelse
  Francis Benichou
 • Regi
  Anna Drescher
 • Dramaturger
  Maximilian Hagemeyer & Joëlle Jobin
 • Utøvere
  Sophie Scholl (Marion Grange), Hans Scholl (Wolfgang Resch), Operaorkestret
Pris
100 – 295 kr
Språk
Tysk
Tekstet på
Norsk og engelsk
 • lørdag 25. mai
  13.00 / Scene 2
 • søndag 26. mai
  19.00 / Scene 2