Nysgjerrig på opera?

Tror du opera er kjedelig og uforståelig?

Intro

HVA ER EGENTLIG OPERA?

Tror du opera er gammeldags, kjedelig og helt ubegripelig? Her får du vite hvorfor det IKKE er slik! 

Opera er både musikk, sang og teater på en gang. Opera inneholder store følelser, store fortellinger og store skjebner. Opera er for alle som liker live musikk og gode fortellinger!

HVORFOR SYNGER DE HELE TIDEN?

I opera synges hele teksten (librettoen), også når det snakkes. Det kan virke litt rart, men det er fordi musikken er så viktig i operaen. Når man først har vent seg til det, blir det helt naturlig.

Det er akkurat som med filmer der dyr og underlige skapninger kan snakke – du må bare akseptere det! 

Dessuten synger operasangere på en spesiell måte. Det er fordi stemmen deres skal fylle hele rommet uten mikrofon, samtidig som de skal uttrykke dype følelser.

HITLÅTER

En arie er en sang der sangeren uttrykker indre følelser og tanker. Her kan han eller hun vise hva stemmen kan brukes til. Derfor er arier ofte operaenes populære «hits», som du helt sikkert har hørt i filmer eller reklame. Synges også ofte på konserter.

Det fantastiske ved en arie er at den kan få tiden til å stå stille. Som når den døende helten synger en lang og flott arie, selv om han har fått et dødelig sår. Eller når en tuberkulose- eller kreftsyk heltinne synger den siste, vakre sangen om kjærligheten, før hun dør.

HVORFOR SYNGER DE IKKE PÅ NORSK?

Operaer synges vanligvis på originalspråket, som regel tysk, italiensk, fransk eller russisk. Men ingen grunn til bekymring: Hos oss kan du se norske eller engelske undertekster på seteryggen foran deg, slik at du kan følge med i handlingen. 

Operaeksempler

Er du klar for å gi opera en sjanse?

Du kan finne tull-og-tøys-operaer, romantiske operaer, grine-operaer eller tankevekkende operaer.

Sjekk ut noe av det som går på Operaen, da vel!

Spar dame: Tsjajkovskijs grøsser om besettelse og spillegalskap. Om å miste pengene, kjærligheten og forstanden.

Il tabarro / Gianni Schicchi: Mens Il tabarro (Kappen) er en kompakt thriller, er Gianni Schicchi en komedie om døden.  To enaktere fra Puccinis Il trittico – med intense musikalske stemninger og vakre arier som «O mio babbino caro» – på én kveld!

Askepott – en barneopera: «Genialt for barn», skrev NRKs anmelder  Askepott – en barneopera. I denne moderniserte versjonen av eventyret er Askepott  au pair hos enkefru Gnien. 

Elskovsdrikkenen av verdens mest spilte operaer, med slagere som Nemorinos vakre arie «Una furtiva lagrima». Rørende romantikk, slap-stick humor og intenst vakker musikk.

Billy Budd: Opera om et hardt maskulint miljø, om undertrykt begjær og tyngende skyldfølelse – men også om opprør, om skjønnhetens kraft og å slippes fri. Bare mannlige sangere.

Suor AngelicaOperaen handler om den sterke morskjærligheten og å tape det dyrebareste man eier. Siste del i Puccinis tredelte serie Il trittico.

RosenkavalerenRichard Strauss’ klassiske opera, med kjærlighet og komikk, store følelser og stor musikk! 

Dido og Aeneas:  Kort opera, med ballett og barokk musisering av ypperste klasse.

Tryllefløyten: Fantastisk univers med Mozarts musikk, vakre prinsesser, merkelige skapninger, magiske toner, tryll og tull! 

La Cenerentola: Morsom og livlig versjon av Askepott. Utmerket begynneropera!

Anne Pedersdotter: Klassiker innen norsk operahistorie.

På forhånd

Les eller lytt på forhånd!

Kanskje vet du allerede hvilken opera du skal se. Kanskje er det vanskelig å velge hva du skal kjøpe billett til. Uansett kan det være en god idé å lese handlingen først, enten på forestillingene her på operaen.no, eller andre steder på nettet.

Hvis du kommer til Operahuset i god tid, kan du kjøpe programmet og lese handlingen og intervjuer eller bakgrunnsstoff i det.

Du kan også få vite mye om operaen du skal på hvis du går på introduksjonsforedrag 1 time før forestillingen starter. Introduksjonene varer ca. 30 minutter, og holdes i Formidlingssenteret. Du kan ogås høre dem som podcast etterpå.

Det kan også være lurt å høre litt på musikken eller noen arier fra den operaen du skal på – enten på nettsidene våre, eller du kan søke på YouTube.

Det kan være lurt å være ute i god tid. Da kan du henge av deg i garderoben, lese programmet, bestille pausebevertning slik at du slipper å stå i kø i pausen, eller sette deg på plassen din, kikke ned i orkestergraven og nyte arkitekturen, mens du hører summingen fra alle som gradvis fyller opp salen.

Praktisk info

Dørene lukkes presis – i motsetning til på konserter. Kommer du for sent, må du vente til det blir pause før du slipper inn, men du kan se forestilling på en skjerm på 1. balkong imens. 

Det ringer inn før forestillingen starter, som et signal til at det er på tide å gå inn i salen og finne plassen din. Det ringer 15 minutter, 10 minutter og 5 minutter før.

Antrekk: Det er en myte at du må være stivpyntet for å gå i Operaen. Du bestemmer selv hvordan du ønsker å gå kledd, enten det er olabukse eller kjole. Men endel velger å pynte seg litt ekstra, særlig til premierer.

Garderobe: Det er ubetjent garderobe til høyre for butikken. Det er noen låsbare skap, men ikke store nok til å romme kofferter.

Program: Du kan kjøpe program til operaen du skal se, i foajeen, ved trappen, i billettluken og i butikken. Det koster kr 50, og her kan du lese handlingen, intervju med regissør og forskjellig bakgrunnsstoff.

Mat og drikke: I foajeen finner du to restauranter, Argent og Sanguine Brasserie, der du kan bestille middag eller bare ta deg noe å drikke, i tillegg til barene på 1. og 2. balkong.

Du kan forhåndsbestille pausebevertning, slik at du slipper å bruke pausen på å stå i kø. Du kan ikke ta med mat eller drikke inn i salen.

Nyhetsbrev

Hvis du melder deg på nyhetsbrevet vårt, får du informasjon om det som skjer i Operaen og innimellom også spesialtilbud!