Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett er Norges største musikk- og scenekunstinstitusjon. Organisasjonen ble stiftet i 1957, med tilhold i Folketeatret og med Kirsten Flagstad som Norges første operasjef. 56 år senere og i eget operahus opplever institusjonen rekordtilstrømning: Aldri før har så mange publikummere oppsøkt en av Den Norske Opera & Balletts forestillinger som i 2012.

Arbeidsplassen

Den Norske Opera & Ballett er også en stor arbeidsplass. Ansatte i drøyt 50 ulike yrkesgrupper og fra rundt 40 nasjoner utgjør 620 årsverk. Her arbeider orkestermusikere, sangere og regissører side om side med snekkere, skomakere, regnskapsførere og sceneteknikere. De fordeler seg mellom Nasjonalballetten, Nasjonaloperaen, Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret, verksteder, sceneseksjonen og administrasjonen.

Scenekunstnerne

Mens Nasjonalballetten består av opp mot 60 dansere, har Nasjonaloperaen 25 sangsolister. Operakoret består av over 50 profesjonelle sangere og Operaorkestret har rundt 100 musikere. Barnekoret og Ballettskolen er Operaens populære tilbud til barn og unge.

Men ikke alle står på scenen eller sitter i orkestergraven. Som et av verdens mest avanserte teaterhus, har Den Norske Opera & Ballett også en stor teknisk avdeling. De arbeider med sceneteknikk, lys og lyd, eller skaper kostymer, parykker og rekvisitter til de ulike forestillingene. I tillegg kommer administrasjonen som bidrar med støttefunksjoner til alle ansatte foran og bak scenen