Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett er Norges største musikk- og scenekunstinstitusjon. Organisasjonen ble stiftet i 1957, med tilhold i Folketeatret og med Kirsten Flagstad som Norges første operasjef. 61 år senere og i eget operahus opplever institusjonen rekordtilstrømning. I 2017 besøkte 307 068 de 380 forestillingene i Operaen og på turné. 

Arbeidsplassen

Den Norske Opera & Ballett er også en stor arbeidsplass. Ansatte i drøyt 50 ulike yrkesgrupper og fra rundt 40 nasjoner utgjør 620 årsverk. Her arbeider orkestermusikere, sangere og regissører side om side med snekkere, skomakere, regnskapsførere og sceneteknikere. De fordeler seg mellom Nasjonalballetten, Nasjonaloperaen, Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret, verksteder, sceneseksjonen og administrasjonen.

Scenekunstnerne

Mens Nasjonalballetten består av opp mot 60 dansere, har Nasjonaloperaen 9 sangsolister og 4 solistpraktikanter. Operakoret består av over 50 profesjonelle sangere og Operaorkestret har rundt 100 musikere. Barnekoret og Ballettskolen er Operaens populære tilbud til barn og unge.

Men ikke alle står på scenen eller sitter i orkestergraven. Som et av verdens mest avanserte teaterhus, har Den Norske Opera & Ballett også en stor teknisk avdeling. De arbeider med sceneteknikk, lys og lyd, eller skaper kostymer, parykker og rekvisitter til de ulike forestillingene. I tillegg kommer administrasjonen som bidrar med støttefunksjoner til alle ansatte foran og bak scenen

Film: Operaen 10 år

Operaen 10 år

Videointervjuer "Mitt liv i Operaen"

Celine Kraal
Ellen Kjellberg
Grete Brunvoll
Helge Evju
Ingeborg Marie Brekke
Itziar Galdos
Kari Frisell
Knut Skram
Ola Faye
Paul Podolski
Terje Boye Hansen
Terje Stensvold
Toini Kristensen