Rossini

Komponist

Intro

Gioachino Rossini ble født i Pesaro i Italia 29. februar 1792. Selv om han var en motvillig elev som barn, behersket han snart både horn, fiolin, cello og cembalo. Allerede som attenåring fikk han oppført sin første opera, og innen han gikk av med pensjon 19 år senere, hadde han komponert 39 operaer. Han satte en ny standard for den komiske operasjangeren, opera buffa, men skrev også verker i den seriøse stilen, opera seria, ikke minst for sin første kone, operadivaen Isabella Colbran. Rossini er også en av de viktigste representantene for Bel canto-stilen, der sangerne imponerer med stor vokal virtuositet. Målet var å løfte frem den ultimate skjønnheten i den menneskelige stemmen, der middelet var halsbrekkende arier og imponerende koloraturer.

I 1824 flyttet han til Paris. Han giftet seg etter hvert på nytt med modellen Olympe Pélissier, og tilbrakte de siste 40 årene av sitt liv hovedsakelig på å eksperimentere med matoppskrifter. Som gourmet og levemann fikk han flere kokker til å lage spesielle retter til seg, f.eks. «Tournedos Rossini», bestående av to smørinntrukne toast med filet mignons, en gåselever, en trøffel eller to og rikelig med saus.
Samtidig led han av depresjon, som trolig skyldtes gonoreen han hadde pådradd seg i unge år.

Rossini døde 13. november 1868 etter lang tids skrantende helse, men de rundt fire tusen som hyllet ham i begravelsen vitnet om hans popularitet allerede i samtiden.