Stefan Herheim

Regissør

Intro

Stefan Herheim er fra Oslo. Han studerte operaregi hos den legendariske regissøren Götz Friederich i Hamburg fra 1994 til 1999 og har siden vært bosatt i Berlin. Han hadde sitt internasjonale gjennombrudd i 2003 med en oppsetning av Bortførelsen fra Seraillet på Festspillene i Salzburg, og er i dag en av verdens mest etterspurte operaregissører.

På Den Norske Opera debuterte han i 2005 med Julius Cæsar og i Bjørvika var han aktuell med Tannhäuser i 2010, Lulu i 2011, La bohème i 2012 og Salome i 2013. Blant hans mange suksesser i utlandet fremheves bl.a. Don Giovanni i Essen, Madama Butterfly i Wien, Skjebnens makt og Lohengrin i Berlin, Rusalka i Brüssel, Dresden og Barcelona, Rosenkavaleren i Stuttgart, Eugene Onegin i Amsterdam, Siciliansk vesper på Covent Garden i London og Mestersangerne i Nürnberg på Festspillene i Salzburg. Festspillene i Bergen 2012 ble åpnet med Händels Xerxes i et gjestespill fra Komische Oper Berlin i Herheims regi.

Han har samarbeidet med dirigenter som Daniel Barenboim, Daniele Gatti, Mariss Jansons, Antonio Pappano og Sir Simon Rattle, og ble kåret til «årets regissør» av det internasjonale operamagasinet Opernwelt i 2007, 2009 og 2010. Et høydepunkt i hans karriere var Parsifal ved Festspillene i Baryeuth fra 2008 til 2012 – en produksjon han bl.a. fikk den norske Musikkritikerprisen for.

Herheim underviser ved flere europeiske høyskoler og akademier, og har fremtidige regioppdrag i bl.a. Wien, London, Brüssel, Berlin, Milano, Paris, Amsterdam og New York. I 2013 ble Herheim tildelt Anders Jahres Kulturpris.