Ildebrando D'Arcangelo

Bassbaryton

Intro

Den italienske bass barytonen Ildebrando D'Arcangelo er verdenskjent for sitt sikre musikalske instinkt og for sin rike stemme. Etter han gjorde sin operadebut i Mozarts Così fan tutte og Don Giovanni på begynnelsen av 1990-tallet, har D'Arcangelos store musikalitet og intelligente bruk av tekst vakt oppmerksomheten til dirigenter som Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung, John Eliot Gardiner, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Bernard Haitink, Nikolaus Harnoncourt, Christopher Hogwood, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Antonio Pappano og Sir Georg Solti.

D'Arcangelo er spesielt kjent for sine tolkninger av Mozart og Rossini. Likevel spenner hans repertoar vidt over det operatiske- og symfoniske repertoaret av Bellini, Berlioz, Boito, Donizetti, Gounod, Händel, Monteverdi, Stravinsky, Verdi, og Vivaldi. Han opptrer regelmessig på La Scala di Milano, Wiener Staatsoper, Theater an der Wien, Bayerische Staatsoper, Liceu Barcelona, Londons Royal Opera, Opéra Bastille, samt festivalene i Salzburg og Baden-Baden. 

I D'Arcangelos repertoar er Don Giovanni-skikkelsen sentral. Høsten 2010 var han med i premierene på to nye produksjoner av Don Giovanni ved Deutsche Oper Berlin og Wiener Staatsoper. I 2011 var han med en ny produksjon under ledelse av Daniel Barenboim på La Scala, etterfulgt av en ny Zeffirelli-produksjon ved Arena di Verona. Dessuten spilte han tittelrollen for Deutsche Grammophon på Festspielhaus Baden-Baden, som ble utgitt til strålende kritikker høsten 2012. 

Den italienske bass-barytonen er også en aktiv plateartist. I tillegg til de nevnte Don Giovanni-innspillingen, har Deutsche Grammophon gitt ut et soloalbum med Händels arier og CDen "Mozartissimo" – en plate dedikert til komponisten D'Arcangelo identifiserer mest med. Han er solist på EMIs kritikerroste utgivelse av Rossinis Stabat Mater, med Antonio Pappano som dirigent. D'Arcangelos diskografi inkluderer i tillegg Haydns L'Anima del Filosofo (Hogwood), La Bohème (Chailly), Verdis Requiem (Gergiev), og La Sonnambula  – alle på Decca. Han synger også på Deutsche Grammophons innspilling av Figaros bryllup (Harnoncourt), i Rossinis Otello og Bianca e Falliero på Opera Rara, i tillegg til Semiramide på Nightingale Classics og Verdis `s Il Trovatore (Pappano) og Vivaldis Bajazet (Biondi) på EMI. 

D'Arcangelo kan oppleves på en DVD av Donizettis Anna Bolena, med Anna Netrebko og Elina Garanca fra Wiener Staatsoper, utgitt på Deutsche Grammophon høsten 2011 Han er også å finne på DVDene av Bizets Carmen (Pappano) og Rossinis Tancredi; i to andre produksjoner av Don Giovanni (under ledelse av Muti og Harding); i Figaros bryllup (Harnoncourt) og i Elskovsdrikken fra Wiener Staatsoper, der han spiller mot Anna Netrebko og Rolando Villazón.

Tidligere opptredner