Annilese Miskimmon

Intro

Kort bio

Rolle:

Operasjef

Annilese Miskimmon tiltrådte stillingen som operasjef ved Den Norske Opera & Ballett 1. august 2017. Fra 2012-2017 var hun operasjef ved Den Jyske Opera i Aarhus i Danmark. Miskimmon er fra Bangor i nærheten av Belfast i Nord-Irland og er hun utdannet i engelsk litteratur (MA) fra Christ’s College, Cambridge, og i kulturledelse fra City University, Barbican, London. Fra 2005-2013 var hun kunstnerisk leder ved Opera Theatre Company Irland. Som regissør har hun arbeidet ved flere prestisjefylte internasjonale operahus. Blant hennes senere og fremtidige oppdrag finner vi Puccinis Madama Butterfly for Glyndebourne Festival and Tour, Janaceks Jenůfa for Kungliga Operan, Stockholm og Scottisch Opera, Glasgow, Handels Semele for Garsington Opera og Bellinis I Puritani for Den Jyske Opera/Danish National Opera.

Miskimmon er opptatt av å legge til rette for nye verk, blant annet har hun på vegne av Den Jyske Opera bestilt en ny opera basert på filmen Brødre av Susanne Bier, i forbindelse med at Aarhus er europeisk kulturhovedstad i 2017. Hun er kjent for å vekke til live ukjente mesterverk, men også for å gjenskape klassikere på en måte som gjør operaene tilgjengelige for et moderne publikum. Blant annet har hun satt i gang store prosjekter som "Democratic Opera" og Den Jyske Operas "Opera-Jomfruer". For sine kritikerroste arbeider har Miskimmon blitt nominert til og vunnet priser som International Opera Awards, Royal Philharmonic Society, UK Theatre Awards, South Bank Arts Awards, Canadian Dora, What’s On Opera Awards, Welsh Theatre Awards, Royal Philharmonic Society Awards, UK Theatre Awards, South Bank Arts Awards, Canadian Dora og priser utdelt av avisene Irish Times, Manchester Evening News og Aarhus Stifttidene.

Miskimmon har sittet i juryen i The Independent Opera Awards, The Armel International Opera Festival og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse. Hun er et aktivt medlem i paraplyorganisasjonen Opera Europa og er jevnlig å høre som kommentator i pressen, men også som foredragsholder og leder.