Per Boye Hansen

Operasjef

Intro

Kort bio

Rolle:

Var operasjef til 1.8.2017

Per Boye Hansen overtok ledelsen for Nasjonaloperaen våren 2012. Under hans ledelse har operaen gjennomgått en estetisk nyorientering med satsning på nye regissører, sentrale verk fra det 20. århundre og flere uroppførelser. Nasjonaloperaen har i denne perioden markert seg sterkt i der internasjonale landskapet.

Per Boye Hansen studerte ved musikkhøyskolen i Essen (Folkwanghochschule) der han avla diplomeksamen i 1982 med musikk-teater-regi som hovedfag. Fra 1983 var han kunstnerisk leder for Oslo Sommeropera og hadde regiansvaret for en rekke operaoppsetninger.Han var ansatt som regiassistent ved operaen i Köln fra 1983 til 1988 og var flere somre engasjert som regiassistent ved Festspillene i Salzburg. Fra 1990 til 2000 var han eier av og direktør for Oslo Arts Management. 

I 2000 ble han engasjert ved Komische Oper i Berlin, først som «casting director» og «künstlerischer Betriebsdirektor» og fra 2003 til 2005 som «Operndirektor», med Andreas Homoki som sjefregissør og intendant. Fra 2005 til 2012 var han direktør for Festspillene i Bergen, samtidig som han var engasjert som castingrådgiver for Komische Oper Berlin og kunstnerisk rådgiver for operaen i Zürich.  

Siden 2011 har han vært leder av komiteen for Ibsen International Award, utnevnt av Kulturdepartementet.Per Boye Hansen er i dag medlem av kunstnerisk råd for Kirsten Flagstad-festivalen på Hamar og Ultima-festivalen i Oslo. Han sitter i styret for Dronning Sonjas Internasjonale Musikk konkurranse og plateselskapet og forlaget Dacapo Edition-S, som er støttet av det danske kulturfond. I tillegg har han vært jurymedlem for en rekke priser og konkurranser, som Statoilstipendet, Export Music Norway, Spellemannsprisen, ARD Musikwettbewerb, Opera Award i London og BBCs Cardiff Singers of the Word 2013. Han sitter også i juryen for den internasjonale operaregi-konkurransen «Ring Award» i Graz Østerrike, som finner sted i 2017.  

 

Intervju Sommeråpent 16. august

Intervju i Sommeråpent 16. august

16. august 2014
Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen om sommeren på Den Norske Opera og Ballet
Les mer