Karl-Heinz Steffens

Musikksjef

Intro

Kort bio

Rolle:

Var musikksjef til 1.8.2017

Karl-Heinz Steffens er Operaorkestrets kunstneriske leder.

Tyske Karl-Heinz Steffens dirigerte Operaorkestret i sin første konsert som musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett høsten 2016. Han startet med undervisning på klarinett som barn, og i 1984 fikk han sin første profesjonelle jobb som alternerende soloklarinettist i Staatstheater Kassel. Året etter ble han soloklarinettist ved Frankfurt Opera og Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, og fra 2001 tiltrådte han i samme stilling i Berliner Philharmoniker.

I 2007 dreide hans karriere fra å være fremtredende klarinettist til å bli utnevnt til musikksjef og kunstnerisk leder ved Staatskapelle Halle. Som orkesterdirigent har Steffens gjestet orkestre som Bamberger Symphoniker, Berliner Philharmoniker, Staatskapelle Dresden, Hamburger Symphoniker, Bayerisches Staatsorchester, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, NHK Symphony Orchestra i Tokyo og Bournemouth Symphony Orchestra, samt de filharmoniske orkestrene i Helsinki og Nederland. Likeså har han ledet de ledende tyske radioorkestrene (Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, Leipzig og Stuttgart).

Steffens debuterte som operadirigent ved Staatsoper unter den Linden med Beethovens Fidelio i 2008, etter en invitasjon fra Daniel Barenboim, som førte til Tosca, La traviata og Den solgte brud samme sted. Han har også besøkt La Scala i Milano og Bolsjoj i Moskva som musikalsk leder for Mozarts Don Giovanni, og ble snart engasjert på nytt ved La Scala med Götterdämmerung og Così fan tutte. I 2012 ledet han en kritikerrost Niebelungenringen i Halle og Ludwigshafen. Fra 2009 har han vært sjefdirigent for Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen.