Aarne Kristian Ruutu

Solist

Intro

Kort bio

Rolle:

Solist

Aarne Kristian Ruutu ble i 2012 utnevnt til solist i Nasjonalballetten. Samme år mottok han Kritikerprisen for sin rolletolkning av Mercutio i Corders Romeo og Julie, en rolle juryen mente var hans «absolutte gjennombrudd. Så sterk, samtidig lett og leken.» 

Andre viktige hovedroller har vært Nøtteknekkerprinsen i Bjørns Nøtteknekkeren og Drosselmeyer i Boyadjievs Nøtteknekkeren, Ferdinand i Tetleys Stormen og Koschei i Scarletts Ildfuglen, en av flere roller som er blitt skapt for ham. Han har også tolket ballerinaen Lucile Grahl på tåspiss i Pas de Quatre og danset rollen som Escamillo i Carmen - en ballett i tre akter og Stiva i Anna Karenina. Ruutu har danset fremtredende partier i en lang rekke moderne verk, ikke minst Kyliáns Bella Figura, 27"52’, Wings of Wax, Sarabande, Symphony of Psalms, Soldiers' Mass, Tar and Feathers, Petite Mort og Sechs Tänze. Han har også jobbet mye med koreografer som Lightfoot og León, Duato og Forsythe, sistnevnte blant annet i The Vertiginous Thrill Of Exactitude.

Ved andre scener har han danset hovedrollen i La Vivandiere og både D'Artagnan,Athos og Aramis i De tre musketerer, og Basilio i Don Quixote

Ruutu er utdannet ved ballettskolen i hjembyen Vantaa i Finland og ballettskolen ved Finlands nasjonalballett, og danset ved Le Jeune Ballet de France i Paris før han i 2001 kom til Oslo. Han har opptrådt ved en rekke internasjonale scener, blant annet Garnier-operaen i Paris og Bolsjoi-teatret i Moskva. Han vant i 1999 Stora Daldansen i Sverige og kom i 2001 på 2. plass i Luxembourg International Ballet Competition.