Eugenie Skilnand

Solist

Intro

Kort bio

Rolle:

Solist

Den prisbelønte danseren Eugenie Skilnand begynte i Nasjonalballetten som aspirant i 1998, ble ansatt i 2000 og i 2011 utnevnt til solist. Samme år fikk hun Rolf Gammleng-prisen, hvorpå hun i 2012 ble tildelt både Wilhelmsen-prisen og Kritikerprisen. Sistnevnte fikk hun for sin tolkning av rollen som Marie i Spucks ballett Woyzeck, en rolle som ble kreert for henne. "Eugenie Skilnand skapte en fantastisk rollefigur med en sårbarhet og et spill så gripende at det bare var til å grine av", skrev juryen blant annet.

Skilnand har danset klassiske hovedroller som Aurora i Tornerose, Julie i Romeo og Julie, Tatjana i Onegin, tittelrollen i Giselle, Anna Karenina og Askepott, Sukkerfeen i Nøtteknekkeren, samt tittelrollen og Micaëla i Scarletts Carmen - en ballett i tre akter og tittelrollen i MacMillans Manon. Hun har gjort seg bemerket i hovedrollen i Duatos White Darkness og Without Words, i Shoot the Moon av Lightfoot og León, og som Blanche i Neumeiers En sporvogn til begjær – sistnevnte ble hun også nominert til Kritikerprisen for. 

I Moum Aunes kritikerroste Hedda Gabler høsten 2017 var hun medskapende til egen koreografi i rollen som Thea Elvsted.

Hun har vært solist i en rekke balletter av Balanchine (som Agon, Apollo og Symfony i C), Forsythe (Workwithinwork og The Vertiginous Thrill of Exactitude) og Kylián (blant annet Bella Figura og Symphony of Psalms). Skilnand har også fått roller skapt for seg i Rushtons On the Adjacent Sides, Strømgrens Suite, Bjørnsgaards Standard Arabesque og Dawsons dancingmadlybackwards.

Skilnand er født i Oslo og utdannet ved Ballettskolen, Statens Balletthøgskole og School of American Ballet i New York.

 

Artikler og Pressemeldinger

 • Eugenie Skilnand intervjuet på Dagsrevyen om å danse hovedrollen i Anna Karenina

  18. februar 2016
  Dagrevyen intervjuer Eugenie Skilnand i forbindelse med Anna Karenina
  Les mer
 • Sjå ei av Noregs beste dansarinner førebu seg til ballettpremiere

  24. september 2011
  Laurdag kveld er det urpremiere på balletten «Woyzeck» på Hovedscenen i Den Norske Opera & Ballett. Sjå Eugenie Skilnand førebu seg til den kvinnelege hovudrolla som Marie i denne videoen!
  Les mer
 • Dansekritikerprisen 2011/2012 til Eugenie Skilnand

  27. desember 2012
  Dansekritikerprisen 2011/2012 går til Eugenie Skilnand for tolkningen av Marie i balletten Woyzeck av koreografen Christian Spuck.
  Les mer