Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Ballettskolen

Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett startet opp i 1965, og har siden vært Norges ledende skole for utdanning i klassisk ballett.

Opptaksprøve ballett

Har du en gutt eller jente som ønsker å danse ballett?  
Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett har nå åpnet for registrering til årets opptaksprøve for gutter (7-12) og jenter (6-12).  

  • Opptaksprøvene holdes i perioden 25. august – 7. september 2022. 
  • Gutter oppfordres spesielt til å søke.  

25. august | gutter og jenter 11–12 år med noe treningsbakgrunn fra klassisk ballett

29.–31. august | gutter og jenter 8–10 år med og uten treningsbakgrunn

5.–7. september | gutter 7 år og jenter 6–7 år med og uten treningsbakgrunn

Ballettskolen er Nasjonalballettens egen skole og har siden starten i 1965 vært landets ledende utdanningsinstitusjon innen klassisk ballett. Elevene får i tillegg til tett oppfølging og undervisning på internasjonalt toppnivå, mulighet til å være med i noen av Nasjonalballettens oppsetninger, som f.eks. A Swan Lake, Tornerose og ikke minst Nøtteknekkeren. Undervisningen foregår i flotte ballettstudioer i Operaen i et inspirerende profesjonelt og internasjonalt dansemiljø.  

Opptaksprøve høsten 2022

 

Om Ballettskolen

Vår oppgave er å gjennom en solid grunnutdanning i ballett, bidra til rekruttering til vår flotte Nasjonalballett, samt til enhver tid ha godt skolerte elever som kan gjøre barneroller i Nasjonalballettens oppsetninger. Dette skal vi gjøre gjennom å ha et program som holder et svært høyt nivå, også i internasjonal sammenheng, for talenter i alderen 6 til 16 år.

Fra Nøtteknekkeren / Foto: Jörg Wiesner
Fra Ballettskolens elevforestilling / Foto: Jörg Wiesner

De tre siste årene av vårt program gis i samarbeid med Ruseløkka skole gjennom det integrerte skole med ballett-tilbudet innenfor deres ungdomstrinn. Det er det eneste i sitt slag i Norge og er åpent for søkere fra hele landet.

Å være en del av Den Norske Opera & Ballett og dermed ha nærhet til Nasjonalballetten er en sterk motivator for arbeidet med å gi våre talenter tett, utfordrende og positiv undervisning, for å gjøre dem til dyktige dansere med en sterk indre motivasjon.

Ballettskolen bekjenner seg ikke til ett spesielt undervisningssystem. Elevene undervises av en stab av internasjonale ballettpedagoger med bred bakgrunn, men som samtidig har en felles plattform for grunnleggende faktorer i ballettundervisningen. Dette gir elevene en solid danseteknisk base og et bredt stilmessig erfaringsgrunnlag som skal bygge opp mot den kombinasjon av ren klassisk teknikk og allsidighet som Nasjonalballetten demonstrerer og etterspør. Som et resultat av det gode arbeidet er det for tiden elever fra oss ved ledende ballettskoler her hjemme og ute i Europa, og tidligere elever er i dag profesjonelle i ledende ensembler som Nasjonalballetten, Royal Ballet i London, Dortmund Ballet i Tyskland og Houston Ballet i USA.

Fra Ballettskolens elevforestilling / Foto: Jörg Wiesner
Fra Ballettskolens elevforestilling / Foto: Jörg Wiesner

I tillegg til ordinær trening er sceneerfaring en viktig del av utdanningen. Først og fremst gjennom deltagelse i Nasjonalballettens oppsetninger som blant annet Svanesjøen, Romeo og Julie, Hedda Gabler, Ghosts - Ibsens Gengangere, og ikke minst Nøtteknekkeren, hvor opp mot 90 ballettskoleelever deltar. Men også i skolens årlige elevforestilling eller mindre forestillinger i Operaen, rundt om på skoler eller andre steder.
De eldre elevene får også sjansen til å kvalifisere seg til internasjonale ballettkonkurranser, og vi er stolte over å ha fått sterke resultater i konkurranser som den årlige nordisk-baltiske ballettkonkurransen Prix du Nord i Sverige og prestisjetunge Prix de Lausanne.

Opptak til Ballettskolen skjer gjennom opptaksprøver rundt skolestart hver høst, og annonseres her under ledige stillinger.

Opptaksprøve til Ruseløkka-tilbudet skjer på våren og annonseres på Ruseløkka skole sin hjemmeside fra omkring februar.

Fra Ballettskolens elevforestilling / Foto: Jörg Wiesner
Fra Ballettskolens elevforestilling / Foto: Jörg Wiesner

Kontakt

Knut Breder

Leder/manager
knut.breder@operaen.no

Jörg Wiesner

Produsent/producer
jorg.wiesner@operaen.no / 41 69 36 56

Trine Bryhn Damm

Avdelingskoordinator 
trine.damm@operaen.no / 45 13 13 14