Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Ingrid Lorentzen

Ballettsjef

Etter mange år som solist i Nasjonalballetten, ble Ingrid Lorentzen utnevnt til ballettsjef i 2012. – I en demonstrasjon av påtagelig kreativitet har Ingrid Lorentzen programmert fem verdenspremierer til hennes åpningsforestilling som ballettsjef, skrev The Financial Times i en anmeldelse. Blant koreografene hun siden har gitt i oppdrag å skape nye verk er Alexander Ekman med A Swan Lake i 5000 liter vann på scenen og danseinstallasjonen Rooms, Alan Lucien Øyen med The Hamlet Complex, Timelapse og Petrusjka, Kaloyan Boyadjiev med en ny versjon av Nøtteknekkeren, Marit Moum Aune og Cina Espejord med Ghosts – Ibsens Gengangere og Marit Moum Aunes Hedda Gabler. De to sistnevnte har blitt internasjonale suksesser og er etterspurt i mange land. Nasjonalballetten har et tett samarbeid med koreograflegenden Jiří Kylián og er nå et av kompaniene med flest av hans balletter i repertoaret. I 2019 fremførte Nasjonalballetten La Bayadère for aller første gang i Norge til strålende kritikker, med koreograf Natalia Makarova selv tilstede. Under Lorentzens ledelse danser de også verk av store koreografnavn som William Forsythe, Sol León og Paul Lightfoot, Ina Christel Johannessen og Christian Spuck.

Lorentzen utnevnte Alan Lucien Øyen og Jo Strømgren til huskoreografer, og fra 2019 er Marit Moum Aune husregissør som del av en stor satsing på kvinnelige koreografer. I det internasjonale dansemagasinet Dance Europe ble Lorentzen utpekt som "Director of the Year" i 2015. Samme år lanserte hun et nytt kompani for unge dansere, Nasjonalballetten UNG med målet om å sikre og ta vare på de største norske og internasjonale talentene under Operaens tak.

Som danser markerte Lorentzen seg sterkt både i det klassiske repertoaret, blant annet som Odette og Odile i Svanesjøen, og i moderne verk av nåtidige koreografer som Jiří Kylián, Jo Strømgren, Sol León og Paul Lightfoot. I tillegg har hun vært involvert i en rekke kunstneriske produksjoner utenfor Operaen, som koreograf, danser og skuespiller. I 2001 fikk hun Kritikerprisen for rollen i Kim Brandstrups verk Place of Stone, og i 2004 Telenors kulturpris Grenseløs kommunikasjon. Hun har hatt flere verv i Norsk Kulturråd, og i 2019 ble hun utnevnt til ny leder av juryen for Den Internasjonale Ibsenprisen.

Opptredener