Hopp til hovedinnhold
Handlekurv Min side

Erlend Birkeland

Scenograf

Erlend Birkeland er utdannet billedkunstner ved Kunsthåndverkskolen i Kolding, Danmark (1982–1984), Statens Håndverks- og Kunstindustriskole Oslo (1984-1987) og Statens Kunstakademi (1987–1991). Hans første scenografi- og kostymeoppdrag ved Nationaltheatret var Dagen vender i 1988. Han representerte Norge på den internasjonale Quadrinalen i Praha med scenografien til Fuglane (med Ole Anders Tandberg) i 1999, og har siden gjort over hundre oppsetninger i Norge, Sverige og Danmark.

Oppsetninger i utvalg: Nationaltheatret: Lilli Valentin (Anne Karin Hytten), Himmelweg (med Alexander Mørk Eidem), Lang dags ferd mot natt, Et deilig sted, Kjæm æiller att!, En vanlig dag i helvete og En midtsommernattsdrøm (alle med Ole Anders Tandberg), og Et drømspill (med Sofia Jupiter), Dramaten: Alice (med Ole Anders Tandberg), Et dukkehjem (Sofia Jupiter).

Birkeland er tilknyttet Stadsteatern i Stockholm, hvor han har gjort Sommergjester, Jungelboken, Tre søstre, De tre musketerer, alle med Alexander Mørk Eidem.

De siste årene har han hatt scenografien på operaer som Carmen (Deutsche Oper Berlin) og La bohème (Opernhaus Zürich) i regi av Ole Anders Tandberg, og Rigoletto (Kungliga Operan i Stockholm) og Turandot (Den finske nasjonaloperaen), begge i regi av Sofia Jupither. 

For Den Norske Opera & Ballett har han hatt ansvaret for scenografien på Poppeas kroning i 2009, Ulysses vender hjem i 2012, Lady Macbeth fra Mtsensk i 2014 og Rigoletto i 2019 (alle med Ole Anders Tandberg). På Komische Oper Berlin gjorde han 2010 Orlando av Händel (Alexander Mørk Eidem). 

Opptredener