Handlekurv Min side

Randi Stene

Mezzosopran

Randi Stene ble født i Trondheim i 1963, og er utdannet fra Norges musikkhøgskole og Operaakademiet i København. Mezzosopranen opptrådte på Det Kongelige Teater første gang i 1988, og var fast tilknyttet teatret som solist fram til august 2019.

Stene fikk sitt internasjonale gjennombrudd i den engelske konkurransen «Cardiff Singer of the World» i 1991 og da hun sang Octavian i Rosenkavaleren på Théâtre du Châtelet i Paris. Siden har hun opptrådt på flere av verdens ledende scener – som Metropolitan i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris, Komische Oper i Berlin, Oper Frankfurt og La Monnaie i Brussel – i roller som Cherubino i Figaros bryllup, tittelrollen i Carmen, Dorabella i Così fan tutte, Orfeo i Orfeo og Euridice, Dido i Dido og Aeneas, Lucretia i The Rape of Lucretia, Charlotte i Werther, Fricka i Valkyrien og Rhingullet, Brangäne i Tristan og Isolde, Kundry i Parsifal, Ortrud i Lohengrin, Santuzza i Cavalleria rusticana, Eboli i Don Carlos, Amneris i Aida og Herodias i Salome.

Stene har også en betydelig karriere som konsertsanger og har blant annet sunget ved Concertgebouw i Amsterdam, Musikverein i Wien, Carnegie Hall i New York, Barbican i London, Festspillene i Salzburg og Edinburgh Festival, under ledelse av dirigenter som Esa-Pekka Salonen, Pierre Boulez, Christoph von Dochnany, Bernhard Haitink, Andres Nelsons Yannick Nezet-Seguin og Antonio Pappano. Hun har også gjort en rekke CD-innspillinger, med blant andre Wiener-filharmonikerne, Oslo-Filharmonien, Håvard Gimse og Burkhard Kehring. I 2005 etablerte hun festivalen Sommersang på Ringve i Trondheim.

I årene 2015–17 var hun kunstnerisk leder for Kirsten Flagstad Festival på Hamar, og siden 2019 har hun vært kunstnerisk leder (sammen med Håvard Gimse og Vilde Frang) for Oslo Kammermusikkfestival. Fra 2010 har hun vært førsteamanuensis, senere professor i sang ved Norges Musikkhøgskole. I 2013 ble hun tilknyttet Trondheim Symfoniorkester og Opera som casting-ansvarlig, og fra januar 2019 som operasjef.

Randi Stene tiltrer som operasjef i Den Norske Opera & Ballett august 2020.

Opptredener

Tidligere forestillinger