Handlekurv Min side

Jo Strømgren

Huskoreograf

Jo Strømgren har vært tilknyttet Nasjonalballetten som huskoreograf siden 2013. Samme år debuterte han som operaregissør med Orfeus og Evrydike – et samarbeid mellom Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, der han også sto for koreografi og scenografi. Inntil da hadde han skapt Et guttehjem (2000), Suite (2007), Partita (2009), The Wake (2010) og helaftenen Årstidene (2010) for Nasjonalballetten.

Strømgren debuterte som koreograf i 1994 med Rechts-Links, etter endt utdannelse ved Statens Balletthøgskole. I 1996 fikk han et engasjement som danser og koreograf for Carte Blanche Dansekompani i Bergen. Et par år senere startet han Jo Strømgren Kompani, som umiddelbart vakte oppsikt med balletten A Dance Tribute to the Art of Football, og som siden har gjestet over 50 land med sine forestillinger.

Strømgren har skapt forestillinger for en lang rekke ballettkompanier – deriblant Ballet de l'Opera National de Rhin, Wiener Staatsopernballet, Den Kongelige Ballett i København, Nürnberg Staatsoper, Staatstheater Braunschweig og Kungliga Balletten i Stockholm – og regissert teater på de fleste norske institusjonsteatrene, og utenlands på blant annet Kongelige Teater i København, Malmö Stadsteater, Reykjavik City Theatre, Pusjkin-teatret i Moskva og Staatstheater Mainz.

Han har skrevet en lang rekke manus til film og teater, og jobbet mye med dukketeater for både barn og voksne. Strømgren har mottatt en rekke priser i inn- og utland, blant annet Kritikerprisen (A Dance Tribute to the Art of Football i 1998) og Heddaprisen (for There i 2002 og Ten Years Later i 1999).

Opptredener