50 år med ballettskole

Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett har siden oppstarten i 1965 vært en kilde til norske dansere på toppnivå. Nå feirer skolen 50-års-jubileum på Hovedscenen. 

50 år med ballettskole

50 år med ballettskole

16. og 18. mai vil 125 elever i alderen 6 til 16 år vise skolens fulle bredde og høye nivå gjennom tre-akters forestillinger med blant annet små geishaer, prinser og tåspiss-dans på Hovedscenen. Første forestilling danses til levende musikk spilt av fullt orkester i graven, og blant danserne på scenen finner vi også tidligere elever som nå er profesjonelle dansere i Nasjonalballetten eller i utlandet.  


– Å bli en klassisk ballettdanser på høyt nivå krever et klart talent kombinert med hundre prosent engasjement fra både lærer og elev, og det er det vi jobber med hver eneste dag, sier leder for Ballettskolen, Knut Breder.


50 år har gått siden Joan Harris startet ballettskole i et lite studio i 6.etasje i Folketeaterbygningen, en skole som hun på sikt håpet ville rekruttere dansere til Nasjonalballetten. I dag er Ballettskolen Norges ledende grunnutdanning i ballett for elever opptil 16 år. Også internasjonalt holder skolen et høyt nivå, og de senere årene har elever hevdet seg i den årlige nordisk-baltiske ballettkonkurransen i Falun og ikke minst i prestisjetunge Prix de Lausanne. Tidligere elever har kommet gjennom nåløyet til noen av Europas ledende ballettutdanninger, blant annet Royal Ballet School i London, og noen til jobb i ledende ensembler som The Royal Ballet, Den Kongelige Ballet i København og Nasjonalballetten.Siden 2008 samarbeider Ballettskolen med Oslo kommune om det integrerte skole- og ballettilbudet ved Ruseløkka skole, som det eneste av sitt slag i landet.