9000 så Nasjonalballetten på turné

Utsolgte hus og stående applaus møtte Nasjonalballetten i Paris og Wien før påske.

I begynnelsen av april tok Nasjonalballetten med tre av sine signaturverk på turné for å vise Europa hva kompaniet er godt for. Totalt ni forestillinger ble spilt av Ghosts – Ibsens Gengangere, Carmen og A Swan Lake på litt over en uke.

Bare i Paris kom nesten 5000 for å se det anerkjente Théâtre des Champs-Élysées bli fylt med vann i Alexander Ekmans grensesprengende svanesjø.

«Théâtre des Champs-Élysées er ikke hvilken som helst scene i dansens historie. Publikum fikk på nytt bekreftet at Den Norske Opera & Ballett forener skaperkraft med gjennomføringsevne, på en spektakulær måte. Integreringen av fantasi, humor og alvor ble møtt med entusiastiske reaksjoner fra salen. I sum en fantastisk fremvisning av norsk scenekunst på en av de aller fremste europeiske scener», sier Norges ambassadør til Frankrike Rolf Einar Fife om Nasjonalballettens besøk i Paris.

Også i Theater an der Wien fikk Nasjonalballetten begeistret respons, for Liam Scarletts ballett Carmen og Ghosts – Ibsens Gengangere av Marit Moum Aune og Cina Espejord.

«Det er ikke bare aktørenes tilstedeværelse på scenen som er imponerende, men også hvordan koreografien er implementert i dette dansespråket. Danserne Andreas Heise, Camilla Spidsøe og Grete Sofie Borud Nybakken forteller historien i denne psykologisk dyptpløyende balletten på et høyt teknisk nivå, ved å blande klassiske og moderne stiler, og med store fysiske anstrengelser» skrev Wiener Zeitung om Ghosts.

Rikskringkasteren ORF meldte at det reserverte wienerpublikumet «ikke har gitt en så lang og entusiastisk applaus på lenge». Flere andre medier hyllet også danserne på turné.

«Det å speile oss i andre og å bli målt der ute gjør noe med oss som kompani. Jeg er stolt over at Norge har en internasjonal nasjonalballett, og at det er vårt eget, unike repertoar som er etterspurt», sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Nasjonalballetten har nå kommet hjem til Bjørvika, mens Nasjonalballetten UNG og Kingwings Crew akkurat har reist til Spania for å danse sin Romeo og Julie for utsolgte hus i Madrid.

Publisert 24.04.2017 15:18:45