Et dukkehjem i et dukkehus

A Doll's House er Jo Strømgrens vri på Henrik Ibsens udødelige drama, spilt i et dukkehus. 

20. januar er det premiere på A Doll's House på Scene 2 i Operaen, etter at denne produksjonen først ble satt opp i Philadelphia høsten 2015.

Det helmerske dukkehjem er et av verdens mest spilte drama. Med fysisk teater svøpt i tangomusikk er denne versjonen frisk og sensuell. Regissør Jo Strømgren ønsker å stille spørsmål om hvor mye vi er villig til å ofre for vår elskede, og Ibsens drama er bearbeidet, strippet ned og oversatt til engelsk. Helmers sceniske hus er et krympet hus — et dukkehus med nedskalerte rom og møbler:
— Når konflikter oppstår på hjemmebane, føles fort ethvert hus for lite, sa Jo Strømgren da produksjonen hadde premiere under Fringe Arts-festivalen i Philadelphia, der den gikk for fulle hus.

Underveis blir dukkehuset vridd og vrengt, og nye sceniske landskap oppstår i takt med karakterenes utvikling. Resten av scenerommet forestiller et apokalyptisk landskap, der personene slipper løs sine innerste tanker og følelser.

Foruten Nora og Thorvald blir karakterene Kristine Linde, Niels Krogstad og Dr. Rank viet større oppmerksomhet i denne versjonen. Skuespillerne Suli Holum, Trey Lyford, Leonard C. Haas, Mary Lee Bednarek og Pearce Bunting er alle en del av det alternativet amerikanske teatermiljøet, noen av dem er basert i New York og andre i Philadelphia.

Jo Strømgren er Nasjonalballettens huskoreograf og en allsidig og prisbelønt scenekunstner. Nå gir han seg i kast med klassikerne. Dagen etter A Doll's House har premiere i Operaen, er det premiere på hans En midtsommernattsdrøm med Fjerdeklasses produksjoner for Riksteatret. Jo Strømgren Kompani er en av Norges største kulturelle eksportartikler. Siden starten i 1998 har de skapt 150 produksjoner og turnert i over 50 land.