Brud bedratt i 20 år

Etter at han forlot kona på bryllupsfesten, vil den notorisk utro ektemannen teste hennes troskap. Barokk-opera møter moderne samlivsdrama i Ole Anders Tandbergs versjon av Monteverdis Ulysses vender hjem, på Hovedscenen fra lørdag 16. januar.  

I et festlokale som lukter av gammel nikotin, nedslitt offentlighet og pølse i lompe har Penelope sittet blant småbrisne gjester og ventet på ham som ble sendt ut i krigen midt under bryllupsfesten. Ifølge regissør Ole Anders Tandberg demonstrerer Monteverdis 375 år gamle opera det vakre og komiske i den menneskelige skrøpeligheten.


På scenen står et ensemble som består av blant andre den britiske sopranen Christine Rice som Penelope, den kroatiske tenoren Kresimir Spicer som Ulysses og den Oslo-baserte kontratenoren David Hansen som deres sønn Telemakos.


2015 var et stort år for Ole Anders Tandberg og hans team, med den kritikerroste oppsetningen av Knausgårds Min Kamp ved Stockholms Statsteatern, La bohème i Zürich og Lady Macbeth fra Mtsensk ved Deutsche Oper Berlin, som er tilbake i Oslo fra 1. april.


Også Ulysses vender hjem mottok svært gode kritikker da den hadde sin premiere her i 2012. «Ole Anders Tandberg får fire hundre år gammel tekst og musikk til å gnistre, både som opera og teater. Gå og se det», oppfordret Dagsavisen, mens Dagbladets anmelder kalte den «En åpenbaring».

Nå flyttes produksjonen fra Scene 2 til Hovedscenens gode akustikk. Monteverdis musikk fremføres av kyndige barokk-musikere både på scenen og i graven, under ledelse av spesialistenAlessandro de Marchi. Til daglig er han blant annet kunstnerisk leder for tidligmusikkfestivalen i Innsbruck og for ensemblet Academia Montis Regalis.

Scenograf: Erlend Birkeland, kostymedesigner: Maria Geber, lysdesigner: Ellen Ruge.

Premiere på Hovedscenen lørdag 16. januar kl. 

For mer informasjon, intervjuer og anmelderbilletter, vennligst kontakt:
Hedda Høgåsen-Hallesby
E-post: hhh@operaen.no