Carmen danser

For første gang i Operaen kan du oppleve fortellingen om rebellen og forføreren Carmen som ballett. Urpremieren er 19. mars på Hovedscenen.

Carmen danser

Det er Carmen-feber i Bjørvika denne våren. Hun synger fortsatt i Calixto Bieitos operaoppsetning når Liam Scarlett lager sine siste trinn i balletten om henne

— Carmen har virtuositeten, fryktløsheten og musikaliteten som gjør henne som skapt til å danses, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Det er Nasjonalballettens ballerinaer Melissa Hough, Eugenie Skilnand og Yolanda Correa som skal tolke den fryktløse Carmen. I den mannlige hovedrollen Don José møter vi Kaloyan Boyadjiev, Yoel Carreño og koreografen selv, Liam Scarlett. På grunn av en skade går han inn i rollen og gjør sitt comeback som danser, tre år etter at han la opp ved Royal Ballet i London, der han nå er fast koreograf. Tyrefekteren Escamillo danses av Aarne Kristian Ruutu, Osiel Gouneo og Yoel Carreño

Den britiske koreografen Liam Scarlett er i vinden om dagen. Bare det siste året har han laget balletter for store kompanier som New York City Ballet, San Francisco Ballet, Royal Ballet og American Ballet Theatre, men det er her i Oslo han lager sin første helaften med fullt orkester. Tidligere har han skapt Ildfuglen og Vespertine for Nasjonalballetten.

— Jeg har ønsket å gjøre dette til en så stor kjærlighetsfortelling som mulig, selv om det ender med et mord, sier Scarlett. Ta en titt inn i studio her. Hele kompaniet er med når Nasjonalballetten lager en ny, klassisk handlingsballett. Operaorkestret spiller Georges Bizets velkjente musikk, arrangert om av Martin Yates som har den musikalske ledelsen. Scenografi og kostymer er ved Jon Bausor.

Nasjonalballetten satser internasjonalt. Etter å ha blitt begeistret mottatt av publikummere og anmeldere i Paris i høst og Baden-Baden i februar, går turen til Carmens hjemland, Spania, i juni. Da settes den nye Carmen-balletten opp på utendørsscenen til Teatro Alhambra.