Dansethriller i Bjørvika

19. september har Nasjonalballetten urpremiere på høstens storsatsning Ghosts – Ibsens Gengangere, med ny musikk av Nils Petter Molvær.

I Ghosts – Ibsens Gengangere fortelles Ibsens verdenskjente drama i ballettform. Bak står den prisvinnende regissøren Marit Moum Aune, NRK-aktuell med TV-serien Kampen for tilværelsen, og koreografen Cina Espejord, som med dette debuterer på Hovedscenen. Sammen med komponist Nils Petter Molvær har de skapt en dansethriller.

- Vi moderne mennesker har det med å tro at alt kan repareres. Men noen ganger er det for sent, og for karakterene i Gengangere er det sånn. Jeg leser det som en advarsel fra Ibsen, sier Moum Aune. 

Nasjonalballettens 22 år gamle stjerneskudd Grete Sofie Borud Nybakken – som nylig mottok Anders Jahres pris for yngre kunstnere – danser rollen som Regine. Andreas Heise gjør en krevende dobbeltrolle: som den voksne Osvald Alving, og som hans far, kaptein Alving. Camilla Spidsøe danser fru Alving og Ole Willy Falkhaugen er pastor Manders. Gjennom dans viser de dramaet, kjærligheten og overgrepene som utspiller seg mellom de ulike karakterene.

Oppsetningen viser også barnas utsatte rolle: 

- Det er farlig å være barn hos Ibsen. I Gengangere settes det på spissen: Her ser man virkelig hvor sårbare barna er, sier Moum Aune og Espejord. I barnerollene som Osvald og Regine har de fått med seg Mikkel Skretting og Selma Smith Kvalvaag.
 
Nils Petter Molvær spiller selv på scenen, sammen med elektronikaartisten Jan Bang. Andre medvirkende er Nasjonalballettens dansere Natasha Jones, Mark Wax og Yoshifumi Inao. 

For ballettsjef Ingrid Lorentzen har det vært et eksperiment å koble en regissør og koreograf. Resultatet kaller hun "en vakker og uhyrlig forestilling":

- Når Nasjonalballetten gir seg i kast med Ibsen, er det fordi vi har noe på hjertet. Sprengkraften i Gengangere kan komme enda sterkere fram der ordene slutter, mener hun.

Ghosts – Ibsens Gengangere er del av Ibsenfestivalen 2014

Urpremiere fredag 19. september kl. 19. Les mer 

Se teaser (20 sekunder)  |  Trailer (1:30 minutter)