Den grenseløse Carmen

Calixto Bieito er tilbake i Operaen – nå med Bizets Carmen. Den frekke frihetsforkjemperen er klar for Hovedscenen fra fredag 23. januar.

Calixto Bieito vakte oppmerksomhet med Hoffmanns eventyr i forrige sesong. Carmen var av de første operaene den katalanske regissøren satte i scene. Siden 1999 har denne produksjonen hatt stor suksess ved operahus over hele Europa. Nå har Bieito arbeidet tett med Nasjonaloperaens gjester og egne sangsolister. Sammen har de laget en versjon som får frem kvinners vanskelige situasjon under fattigdom og mannssjåvinisme. Like fullt kjennetegnes produksjonen av humoren og den fysiske musikkdramatikken som har fascinert Carmens publikum siden urpremieren i 1875.

– Carmen handler om mennesker som lever på grensen, forteller Bieito. Han forklarer hvordan sigøynerkvinnen og hennes smuglervenner lever i et grenseland mellom drømmer og harde realiteter, mellom frihet og trange sosiale rammer, mellom liv og død. I tillegg utfordrer Carmen grensene for hva hun som kvinne kan foreta seg. Det er en opera om en kvinne som drepes fordi hun krever å få være fri.


Hovedrollen deles av serbiske Katarina Bradic, som har sunget Carmen på store scener tidligere, og norske Tone Kummervold, som debuterer i rollen. Også Henrik Engelsviken debuterer, han som Don José. Rollen som den fortapte soldaten synes òg av Daniel Johansson; han er tilbake i Bjørvika etter å ha begeistret publikum i flere store roller tidligere. Yngve Søberg og Ben Wager gjør toreadorens krevende parti, mens Maria Bochmanova og Natalia Tanasii alternerer i rollen som Micaëla. På scenen står også Operakoret og Barnekoret. Operaorkestret ledes av en av Frankrikes fremste dirigenter i sin generasjon, Fabien Gabel. Christian Vàsquez dirigerer forestillingene 4. 7. 9. og 26. mars. 

Premiere: Hovedscenen, fredag 23. januar kl.19.00

Publisert 19.01.2015 13:22:01