Die Winterreise til Operaen

Søndag 11. september tolker to av musikkverdenens aller fremste utøvere, barytonen Matthias Goerne og pianisten Leif Ove Andsnes, Schuberts udødelige sangsyklus, Die Winterreise, i Operaen.

«Det finnes konserter som du skulle ønske aldri tok slutt. Og som like gjerne kan slutte når som helst, fordi hver eneste del av den er fullkommen», skrev Dagbladets anmelder etter Matthias Goerne og Leif Ove Andsnes' konsert i Operaen i 2014. Nå er duoen endelig tilbake – med intet mindre enn tidenes kanskje mest kjente sangsyklus på programmet.

Franz Schubert skrev Die Winterreise høsten 1827, et år før han døde bare 31 år gammel. Sangsyklusen består av 24 sanger, med tekst av den tyske lyrikeren Wilhelm Müller. Her møter vi vandreren, som er blitt sveket av sin kjæreste, og trekker seg unna menneskene og byen. Han virrer rundt i frosne fjellandskap, samtidig som han trenger stadig lengre inn i sin indre og fordreide verden. Teksten er vandrerens tankestrøm, og er ofte farget av selvmedlidenhet og dyster innsikt. Han sammenligner følelseslivet sitt med naturens store bilder, og slår følge med Schuberts musikalske kommentarer.

Andsnes og Goerne har begge gitt ut en rekke prisbelønte innspillinger og sunget og spilt på verdens største og viktigste scener. De har hatt flere konserter sammen, senest ved Andsnes' nye kammermusikkfestival i Rosendal, der Aftenpostens anmelder gav barytonen følgende skussmål: «Hans utrolig vakre klang, dramatiske stålkontroll, og enorme styrke- og registerspenn gjør Goerne til en av de aller beste lied-sangerne vi har i dag – jeg vil driste meg til å si kanskje noen sinne.»