Don Quixote i Operaen

Nurejevs ballett basert på Miguel Cervantes' berømte roman byr på noe av det mest teknisk krevende som finnes i den klassiske balletten. Fredag 19. mai har Don Quixote premiere på Hovedscenen. 

«En festforestilling som både er underholdende og vakker», mente Vårt Land etter at Don Quixote i 2009 hadde nypremiere med nye kostymer og kulisser.

Don Quixote er et av kjerneverkene i klassisk ballett og alle de store ballettkompaniene, som Bolsjoiballetten og Parisoperaen, har den i sitt repertoar. Nasjonalballettens versjon er skapt av den legendariske danseren Rudolf Nurejev, etter Marius Petipas koreografi. Nurejev er blant annet kjent for å ha utviklet mennenes rolle i ballett, og i Don Quixote har både de kvinnelige og mannlige danserne mye å bryne seg på.

Det er Nurejevs egen danser, Isabelle Guèrin, som setter opp Don Quixote med Nasjonalballetten. Guèrin er tidligere prima ballerina ved balletten i Paris, og ble som ung danser kastet inn i den kvinnelige hovedrollen i Don Quixote av den da ferske ballettsjefen Nurejev. Etter dette jobbet de sammen i en årrekke.

Som i romanen ved samme navn, handler balletten om Don Quixote som drar ut i verden for å utøve gode riddergjerninger. I ballettversjonen vikles imidlertid Don Quixotes eventyr inn i kjærlighetshistorien om Kitri og Basilio. Det er to par som alternerer på disse rollene:

Kitri: Yolanda Correa / Whitney Jensen
Basilio: Yoel Carreño / Denys Nedak

Don Quixote: Ole Willy Falkhaugen
Sancho Panza: Arne Kristian Ruutu / Marco Pagetti

Publisert 16.05.2017 15:37:12