Eksklusivt gjensyn med operasuksess

Ole Anders Tandbergs versjon av Sjostakovitsj' Lady Macbeth fra Mtsensk ble møtt med stor begeistring i Berlin i fjor. Fra 1. april er produksjonen tilbake i Bjørvika, med fire nye forestillinger.


Lady Macbeth fra Mtsensk hadde premiere ved Deutsche Oper Berlin fire måneder etter at den først ble vist i Oslo høsten 2014. Deutschland Radio omtalte den samme kveld som en triumf, Frankfurter Allgemeine Zeitung kalte regien forbilledlig og Rundfunk Berlin-Brandenburg hevdet den var «rett og slett sensasjonell». Nå får det norske publikummet mulighet til å oppleve den rå, humoristiske og krast satiriske operaen igjen.

Sjostakovitsj' verk fra 1934 handler om en sterk kvinne, Katerina Izmajlova, og hennes opprør i et mannsdominert helvete. I møte med et brutalt og voldelig miljø blir hun tvunget til å drepe.

Sammen med kostymedesigner Maria Geber, lysdesigner Ellen Ruge og scenograf Erlend Birkeland har regissør Ole Anders Tandberg flyttet handlingen til en lokal kontekst:
– Jeg ville skape en verden som er nærmere oss, forklarer Tandberg. – Og hvor i Norge er man like isolert og utsatt som på den russiske steppen? Jo, i et lite hus på en øde nabbe i et stort hav, omgitt av sleipe skrei.

I tillegg til å være lyrisk og melodisk er Sjostakovitsj' musikk direkte, med utkomponerte samleier og slapstick-humor. Den fremføres av Operaorkesteret og Operakoret, denne gangen under ledelse av Alejo Perez – en sentral skikkelse i sin generasjon dirigenter. Hovedrollen Katerina synges av Svetlana Sozdateleva og Alexey Kosarev er hennes elsker Sergej. Magne Fremmerlid synger den bestialske svigerfaren, mens Kjetil Støa er Katerinas forsmådde ektemann. Veteranen Knut Skram er tilbake på scenen i rollen som Gammel tvangsarbeider.


Premiere på Hovedscenen: fredag 1. april kl. 19.00

Foto: Svetlana Sozdateleva som hovedpersonen Katerina Izmajlova.
(Erik Berg/Den Norske Opera & Ballett)


For mer informasjon, intervjuer og anmelderbilletter, vennligst kontakt:
Hedda Høgåsen-Hallesby
E-post: hhh@operaen.no