Ekstrem-opera

Calixto Bieito har blitt kalt operaverdenens svar på Quentin Tarantino. Nå setter han Offenbachs Hoffmanns eventyr i scene – en opera om rus, drøm og lengsel.

Ekstrem-opera

Sexdukker, transer og prostituerte dominerer scenen i denne kontroversielle regissørens versjon av Offenbachs eneste opera. Hoffmann er en kunstnerskikkelse som forsøker å rømme fra den virkeligheten han lever i. Ved hjelp av kombinasjonen alkohol og fantasi skaper han seg tre ulike drømmekvinner. Samtidig blir Hoffmanns eventyr en pekepinn på den skremmende korte veien mellom deilig drøm og regelrette mareritt. 

– Bieitos teaterstil fortryller og forvandler; resultatet er noe vi ikke har sett i Operaen før, sier operasjef Per Boye Hansen. Han får oss til å se det velkjente med et kritisk blikk, samtidig som han gjør det ukjente og uuttalte nært og tilgjengelig.

Den internasjonalt etterspurte regissøren har tidligere vakt oppsikt med sine oppsetninger av Ibsens Brand og Peer Gynt under Festspillene i Bergen; begge ble også vist på Nationaltheatret. Som Quentin Tarantino har Bieito et spesielt øye for det som er avvikende, også for alt gørret som finnes i den verdenen vi lever i – gørr både i overført og bokstavelig betydning. Samtidig, bak disse sterke virkemidlene vil han kommunisere noe dypt menneskelig: vi har alt, men det er også alt vi har.

I Bieitos versjon av Hoffmanns eventyr flommer det av whisky, det spruter blod og andre kroppsvæsker. Dukken Olympia kommer seilende ned fra taket som en kommentar på jakten på den perfekte kroppen. Men den søte dukken forvandler seg etter hvert til et vilt sexdyr, der serieorgasmene henger seg opp til Offenbachs lette og smektende 1880-tallsmusikk. 

Tittelrollen spilles av den amerikanske tenoren Evan Bowers. Alex Esposito har på tross av sin unge alder etablert seg i operametropoler som London, Paris og Milano. Han fyller rollene som de ulike manifesteringene av Hoffmanns rival: Lindorf/Dapertutto/Coppelius og Dr. Miracle. Scenen preges av sterke utøvere i rollene som Hoffmanns kvinner. Dukken Olympia spilles av Mari Eriksmoen, sangerinnen Antonia synges av Nina Gravrok, den prostituerte Giulietta spilles av Randi Stene, og Ingeborg Gillebo fyller rollen som Niklausse, Hoffmanns muse.  Operakoret omringer Hoffmanns drømmer – musikalsk og scenisk. Operaorkesteret spiller under ledelse av Stefan Blunier.

Premiere onsdag 4. desember kl. 19 

Premieresamtale på Scene 2, lørdag 30. november kl. 15.00: Regissør Calixto Bieito, dramaturg Bettina Auer, mezzosopran Randi Stene og operasjef Per Boye Hansen deler tanker og ideer bak iscenesettelsen, de visuelle virkemidlene og dramaturgien.